1619

Filat promite dezvăluiri despre BEM: A fost un spectacol electoral


Premierul Vlad Filat promite că după ce se vor liniști spiritele în jurul Băncii de Economii va face dezvăluiri despre ceea ce s-a întâmplat de facto. Premierul Vlad Filat promite că după ce se vor liniști spiritele în jurul Băncii de Economii va face dezvăluiri despre ceea ce s-a întâmplat de facto la această bancă. Filat a accentuat că panica din jurul instituiției financiare a fost provocată în scopuri electorale.
„Nu am vrut să particip la acest spectacol politico-electoral. Voi ieși public mai târziu și voi prezenta ce s-a întâmplat de fapt la Banca de Economii și cine sunt beneficiarii tuturor acestor jocuri interbancare, a acordării și rescumpărării creditelor. Toate la timpul lor. Acum avem nevoie de liniște ca să rezolvăm problemele de la Banca de Economii”, a declarat Vlad Filat.  

Premierul a precizat că decizia de astăzi cu privire la acordarea a 200 de milioane de lei din bugetul de stat pentru majorarea capitalului social al Băncii de Economii face parte dintr-un plan bine pus la punct. 

„Este un plan de acțiuni întocmit de experți, nu de amatori. Politicienii care nu înțeleg că perioadele electorale vin și trec și trebuie, și cu astfel de abordare nu au nicio șansă să se mențină la guvernare pe perioadă mai multă de timp. Experesiile „după noi măcar și potopul” sau „dăm foc la țară dacă nu rămânem la guvrnare” nu mai sunt actuale”, a mai spus Vlad Filat. 

Precizăm că statul deține 56 la sută din acțiunile Băncii de Economii. La sfârşitul anului trecut, banca a înregistrat pierderi de peste 300 de milioane de lei. Motivul este devalorizarea cu aproape 260 de milioane de lei a creditelor şi a titlurilor bancare oferite pe parcursul ultimilor ani. Valoarea creditelor neperformante ale Băncii se ridică la 1,3 miliarde. 

0