713

„Cadoul” Lilianei Palihovici pentru viitorul Guvern

Totodată, se propune extinderea perioadei de plată a indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav de la 7 pînă la 10 ani. Preşedintele Nicolae Timofti încă nu a desemnat un candidat la funcţia de Prim-ministru, iar vicespeakerul Liliana Palihopvici a pregătit deja un „cadou” pentru viitorul Guvern. Este vorba despre o iniţiativă legislativă care va revoluţiona un important segment din sistemul de protecţie socială.
După cum relatează TRIBUNA, inițiativa prevede acordarea pentru militari a dreptului la concediu pentru îngrijirea copilului atît femeilor, cît și bărbaților, iar persoanele cu statut de șomer vor beneficia de stabilirea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului la fel ca și persoanele asigurate în condițiile Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.
La fel, proiectul propune ca asiguratul care beneficiază de concediu și de indemnizația pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani să aibă dreptul să activeze în condițiile timpului de muncă parțial.
De asemenea, proiectul prevede acordarea pentru ambii părinți a dreptului la concediu de îngrijire a copilului pînă la vîrsta de 3 ani în cazul nașterilor multiple, a gemenilor sau mai multor copii. Totodată, se propune extinderea perioadei de plată a indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav de la 7 pînă la 10 ani.

0