909

Presa română: Filat ar putea avea soarta lui Năstase


Amintim că fostul premier român Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare Jurnaliştii de peste Prut compară situaţia în care s-a pomenit premierul Vlad Filat cu declinul Guvernului român condus de Adrian Năstase şi sugerează că oficialul de la Chişinău ar putea avea aceeaşi soartă ca şi Năstase, adică să ajungă după gratii.
 “Căderea lui Vlad Filat, al cărui Guvern a picat prin moțiune de cenzură, a urmat un model aplicat și în România anului 2004. Declinul guvernului Adrian Năstase și înfrângerea sa la prezidențiale au pornit tot de la publicarea în presă a unor stenograme”, scrie dcnews.ro.
 
Fostul consilier prezidențial, actual director al ISPRI, Dan Dungaciu a declarat pentru sursa citată că pentru a evita un dezastru geopolitic nu ar fi o prioritate păstrarea lui Vlad Filat la cârma Guvernului şi nici alegerile anticipate nu vor fi cea mai bună soluţie.“La tensiunea de acum se va adăuga tensiunea din campania electorală, iar acest lucru nu va mai permite colaborarea în AIE. Partidul Comunist are muniție electorală enormă, prin apariția stenogramelor. Comuniștii ar face un scor care le-ar permite crearea unei alianțe de guvernare”, spune Dungaciu.
“În 2004, în presă română apăreau stenograme cu Adrian Năstase din ședințele PSD, care au alimentat campania de presă care susținea că Năstase conduce un regim abuziv. Vlad Filat a fost și el protagonistul unor înregistrări, apărute în presă la începutul anului, în care ordona șefului Fiscului, Nicolae Vicol, să preseze anumiți agenți economici și să le blocheze conturile. Stenogramele l-au discreditat grav pe Filat în ochii occidentalilor”, scrie dcnews.ro.
Dan Dungaciu consideră că repunerea în funcție a lui Filat de către președintele Nicolae Timofti va duce la suspendarea șefului republicii, acuzat că face jocurile PLDM.“Căderea lui Năstase a început odată cu stenogramele. Filat are o problemă. Acestea sunt mult mai explicite decât cele mai explicite stenograme din România. ..Filat nu este protejat de imunitate parlamentară. În cazul anticipatelor, care l-ar trimite în opoziție, situația sa ar fi și mai precară”, a conchis Dan Dungaciu.
Amintim că fostul premier român Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare, fiind acuzat că în 2004 ar fi organizat unui simpozion numit “Trofeul calităţii în construcţii” cu scopul strângerii unor sume de bani destinaţi campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale la care urma să participe.

0