678

Filat: "Amenințarea lui Ghimpu - un atentat asupra lui Nicolae Timofti"


"Amenințările care vin în adresa șefului statului reprezintă o uzurpare a puterii de stat", a declarat Filat. Amenințările care vin în adresa șefului statului reprezintă o uzurpare a puterii de stat. Este reacția premierului Vlad Filat, la declarațiile lui Mihai Ghimpu care l-a amenințat și pe Nicoale Timofti că-i va cere demisia.
„Este în premieră când un președinte de țară să fie amenințat cu demisia. Este un atentat nu doar asupra șefului statului, dar și asupra sistemului clădit timp de 21 de ani, care are la bază Constituția, iar garantul acesteia este șeful statului. Sunt elemente de uzurpare a puterii de stat, ca și intentarea unui dosar penal pe numele premierului, ca ulterior să fie suspendat din funcție. Este o abordare diabolică specifică pentru anumite persoane și partide. Vom veghea strict asupra acestei situații”, a declarat Vlad Filat.  

Premierul a menționat că deputații care au votat pentru demiterea Guvernului trebuie să-și asume declanșarea alegerilor anticipate. 

„Negocierile în vederea eventualei AIE 3 se vor face în lipsa oricărei condiționalități. Atunci când inviți la dialog nu poți să pui condiții înainte de negocieri. Ultimatumul nu este un instrument caracteristic pentru negocieri. PLDM va da dovadă de deschidere, vom încerca să facem tot posibilul pentru realizarea unui compromis rezonabil. Cei care au trimis Guvernul în demisie urmează să-și asume alegerile anticipate”, a adăugat Vlad Filat. 

El a precizat că încă nu au fost purtate discuții cu privire la identificarea unor candidaturi pentru fotoliul de premier. „Nu am ajuns în situația în care să se discute despre candidați. Urmează ca președintele să consulte grupurile parlamentare, după aceasta va propune candidații. Asta urmează să se întâmple după ce Guvernul va pleca în demisie, adică de vineri”, a mai spus Filat. 

0