920

Sergiu Sârbu: "Va numi Timofti un alt prim-ministru interimar?"


Deputatul neafiliat Sergiu Sârbu se întreabă pe blogul său personal dacă Nicolae Timofti va numi sau nu un alt prim-ministru interimar. Deputatul neafiliat Sergiu Sârbu se întreabă pe blogul său personal dacă Nicolae Timofti va numi sau nu un alt prim-ministru interimar. Potrivit deputatului, există toate circumstanțele legale pentru acest lucru. Vă propunem să citiți mai jos un fragment din postarea lui Sergiu Sârbu.
Potrivit art. 100 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în caz de demisie, de revocare, de incompatibilitate sau de deces.
Art. 101 din Legea Supremă prevede că în cazul imposibilității Prim-ministrului de a-și exercita atribuțiile sau în cazul decesului acestuia, Președintele Republicii Moldova va desemna un alt membru al Guvernului ca Prim-ministru interimar pînă la formarea noului Guvern.
Conform art. 103 alin. (2) din Constituție, Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, al demisiei Prim-ministrului îndeplinește numai funcțiile de administrare a treburilor publice, pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.
La prima vedere totul este clar. Filat urmează să îndeplinească interimatul pînă la numirea noului Guvern.
Totodată, răscolind prin unele hotărîri al Curții Constituționale am găsit o interpretare foarte interesantă dată art. 101 din Constituție.
De fapt, ce înseamnă o moțiune de cenzură în plan juridic și politic. Din punct de vedere juridic, moțiunea dată exprimă cea mai gravă formă de sancțiune care poate fi aplicată Guvernului de către Parlament, iar din punct de vedere politic – expresia răspunderii politice a executivului în fața Parlamentului.
Deci, Parlamentul a acordat vot de neîncredere Guvernului, iar luînd act de luările de cuvînt, de fapt votul de neîncredere a fost exprimat, în primul rînd prim-ministrului.
Funcția de prim-ministru, prin atribuțiile ce-i revin, presupune continuitate. Totuși în anumite cazuri (demisie, demitere, incompatibilitate, deces), această continuitate nu poate fi asigurată de către aceeași persoană. Avînd în vedere că nu poate exista vid de putere, interimatul trebuie să fie asigurat imediat după ce este declarată vacanța funcției.
Cum însă, prin natura ei, exercitarea atribuțiilor legate de funcția de prim-ministru nu suferă întrerupere, este necesar să se instituie anumite reguli, în sensul cărora atribuțiile acestuia să poată fi îndeplinite în locul lui de o altă persoană pînă la numirea unui nou prim-ministru.
Prin hotărîrea nr. 18 din 27 octombrie 1999 Curtea Constituțională a interpretat art. 101 alin. (2) din Constituție.
Astfel, înalta Curte a stabilit fără echivoc că Potrivit art. 101  alin.  (2)  din  Constituţie,  după  demisia Prim-ministrului,  Preşedintele  Republicii  Moldova în  mod  obligatoriu numeşte Prim-ministru interimar  pe  unul  din  membrii Guvernului demisionat,  care  îşi va exercita funcţiile stabilite pînă la  formarea noului Guvern.
În ziua de vineri 8 martie (ziua internațională a femeilor), apropo nu este de clar de ce Filat a ales anume această zi de odihnă pentru a semna cererea de demisie, va prezenta demisia întregului Guvern Președintelui Timofti.

0