732

Liderii AIE mai au doar o singură zi pentru a salva Coaliţia de guvernare


Astăzi este ultima zi în care liderii coaliţiei de guvernare mai pot găsi un consens privind păstrarea Alianţei pentru Integrare Europeană. Astăzi este ultima zi în care liderii coaliţiei de guvernare mai pot găsi un consens privind păstrarea Alianţei pentru Integrare Europeană. Şi asta, pentru că mâine, în Parlament, urmează să fie supusă votului moţiunea de cenzură înaintată Guvernului de către deputaţii comunişti.
Documentul ar putea fi votat şi de Partidul Democrat, care, după neînţelegirile apărute în Alianţă, a solicitat demisia prim-ministrului Vlad Filat.
Comuniştii speră să fie susţinuţi şi de deputaţi din alte fracţiuni. Ei propun două scenarii – fie demiterea Guvernului, fie organizarea unei revoluţii. "Alegeri anticipate sau revoluţie ca să scăpăm de această huntă care se numeşete 'alians', a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin. 

Liberal-democraţii spun că acţiunea comuniştilor este nejustificată. "Fac concluzia ca ea a fost scrisă în grabă, a fost formulată într-o manieră incoerentă, fiindcă nu poate Voronin, Reşetnicov, Mîndru şi alţii să-şi retragă încrederea acordată Guvernului la investitură", susţine liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. 

Democraţii spun că dacă PLDM nu acceptă varianta reluării negocierilor de la zero, atunci ei vor cere în continuare demisia premierului Filat. 

"În cadrul pauzei care a fost solicitată la începutul şedinţei, de către conducerea fracţiunii PLDM a fost spus tare şi răspicat că în orice condiţie va propune şefului statului candidatura lui Vlad Filat la funcţia de premier. În acest mod vreu să constat că PLDM îşi confirm strategia sa din start să ducă situaţia la alegeri anticipate", spune preşedintele PD, Marian Lupu. 

Liberalii, şi-au luat din nou rolul de a-i împăca pe toţi. "Fracţiunea PL nu va susţine şi pledează în continuare pentru reluarea dialogului pentru păstrarea alianţei", susţine preşedintele fracţiunii PL, Ion Hadârcă. 

Săptămâna trecută, deputatul neafiliat Mihai Godea a declarat că iniţiază şi el o procedură de demitere a Guvernului.

0