943

Anticipatele în mâna lui Vlad Filat

Cea mai bună soluţie pentru a evita degradarea situaţiei politice şi evitarea alegerilor parlamentare anticipate este ca premierul Vlad Filat să demisioneze până marţi, când în parlament urmează să fie pusă la vot moţiunea de cenzură împotriva guvernului, scrie Liviu Melniciuc într-un articol publicat de infoMOLDOVA.net

”Soluţia optimă este să-şi dea demisia până marţi şi să înceapă dialogul cu celelalte două partide din AIE pentru a reconstrui o nouă coaliţie majoritară democratică. Filat trebuie să-şi dea demisia nu pentru că aceasta i-a cerut Lupu, dar pentru că aceasta este singura soluţie de a salva ţara”, notează Melniciuc.   
  
În articol se mai menţionează şi faptul că Vlad Filat ar trebui să demisioneze şi în contextul în care şi-a pierdut credibilitatea atât pe plan intern cât şi pe plan externt. ”Credeţi că Angela Merkel sau Jose Manuel Barroso ar mai sta de vorbă acum cu Filat după ce toată Europa a aflat cum prim-ministrul Republicii Moldova dă indicaţii la fisc căror firme să le fie reduse controalele, iar căror să le fie blocate conturile?”. 
  
De asemenea, acesta susţine că demisia lui Filat este şi singura soluţie pentru a nu permite Partidului Comuniştilor să ajungă la putere. ”Vlad Filat a intrat în politică cu binecunoscutul slogan „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”. În situaţia creată astăzi, premierul ar trebui să înţeleagă că acest slogan mai poate fi realizat doar dacă nu va permite comuniştilor să-şi realizeze planul pe care îl coc de peste trei ani de zile. Şi anume distrugerea alianţei necomuniste, provocarea alegerilor anticipate şi revenirea lor la putere”. 
  
Autorul face referire şi la decizia de a demisiona a fostului prim-vicepreşedinte al parlamentului, Vlad Plahotcniuc, sugerând că Filat ar trebui să facă la fel. ”Ce se poate întâmpla dacă şi premierul va lua acest exemplu şi va ceda, cel puţin temporar pârghiile pe care le deţine în prezent? Oare fără indicaţii la telefon s-ar prăpădi Republica Moldova? 
  
”Astăzi doar Vlad Filat poate opri războiul politic, poate evita alegerile anticipate şi poate într-adevăr contribui la procesul de integraree europeană a Republicii Moldova. Soluţia pentru acestea este însă să renunţe la interesele personale şi de partid, să nu pună interesele sale în faţa intereselor cetăţenilor şi să nu satisfacă  visul de aproape patru ani la comuniştilor de a distruge Alianţa pentru Integrare Europeană”, se mai menţionează în articol.
0