602

Noul concept de politică externă a Rusiei


 

Rusia este pregătită pentru co cooperare pe picior de egalitate cu partenerii săi occidentali, dar are nevoie de garanţii de securitate din partea Statelor Unite în ceea ce priveşte scutul american antirachetă din Europa, militând în acelaşi timp pentru soluţionarea conflictului transnistrean prin determinarea unui statut special pentru Transnistria, dar care să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova, potrivit noului concept de politică externă a Moscovei, scrie site-ul Russia Today.

 
Deşi noul concept aprobat de preşedintele Vladimir Putin pe 12 februarie este mai puţin dur decât anticipau unii experţi, el trasează linii clare privind modul în care Rusia îşi va construi relaţia cu restul comunităţii internaţionale.

De exemplu, în ceea ce priveşte relaţia cu NATO, pe care mulţi dintre ruşi o consideră o alianţă care ar fi trebuit să fie aruncată la groapa gunoiului a istoriei alături de Pactul de la Varşovia, Rusia va coopera cu blocul militar în baza legislaţiei internaţionale.
 
 
 

"Rusia îşi va clădi relaţia cu NATO direct proporţional cu disponibilitatea Alianţei pentru un parteneriat pe picior de egalitate şi a respectării stricte a principiilor şi normelor legislaţiei internaţionale" se arată în nou concept.

Textul mai atrage atenţia partenerilor occidentali ai Rusiei asupra obligaţiei asumate la Consiliul Rusia-NATO că "nu pot asigura securitatea unei părţi în dauna securităţii celeilalte".

Eforturile comune de asigurare a păcii, securităţii şi stabilităţii în spaţiul euro-atlantic trebuie să se bazeze pe principile încrederii mutuale, a transparenţei şi a predictibilităţii.

Noul concept mai face apel la "unificarea strategică a obiectivelor" alături de toate ţările din spaţiul euro-atlantic, inclusiv din NATO, pentru o mai bună protecţie împotriva ameninţărilor comune, precum terorismul internaţional, proliferare armelor de distrugere în masă, pirateriei maritime, traficului de droguri, calamităţilor naturale şi celor provocate de mâna omului.

În acelaşi timp, Rusia vrea garanţii legale în privinţa scutului american antirachetă care reprezintă în acest moment principalul obstacol în calea relaţiilor dintre fostele rivale ale Războiului Rece. Moscova vrea în primul rând asigurări că sistemul mondial antirachetă al SUA nu vizează capacităţile ruse de disuasiune, în caz contrar Washingtonul riscând o nouă cursă a înarmării.

În contextul a ceea ce Moscova vede o atitudine tot mai beligerantă a Washingtonului în privinţa treburilor interne ale altor ţări, Rusia se aşteaptă la o cooperare în baza prevederilor Cartei ONU şi principiului neimplicării în afacerile interne ale altor state. De altfel, în şedinţa cu oficialii ruşi din domeniul securităţii, Vladimir Putin a şi avertizat că Rusia nu va tolera presiuni externe, aluzie la partidele politice sau organizaţiile ale societăţii civile suspectate că ar primi finanţare din exterior.

În privinţa Afganistanului, Rusia atrage atenţia că tranziţia ce va urma retragerii trupelor americane şi forţelor ISAF va prezenta numeroase riscuri de securitate la adresa Rusiei şi ţărilor CSI. În chestiunea Iranului, Moscova va pleda în continuare pentru o soluţionare a dosarului nuclear prin mijloace diplomatice, se mai arată în noul concept.

Statut special pentru Tiraspol

Rusia va continua să joace un rol activ în soluţionarea politică şi diplomatică a conflictelor din ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) – se mai arată în conceptul de politică externă a Rusiei. Astfel, Rusia se va implica în identificarea unor soluţii pentru conflictul transnistrean bazându-se pe respectarea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a neutralităţii Republicii Moldova, în vederea “determinării unui statut special pentru Transnistria", potrivit site-ului moldovenesc Infoprut.

De asemenea, Rusia şi-a propus drept sarcină prioritară formarea Uniunii Economice Eurasiatice, dezvoltarea cooperării bilaterale şi multilaterale cu statele din CSI şi consolidarea Comunităţii pe baza aprofundării cooperării regionale dintre membrii săi, “care au o moştenire istorică comună". Moscova va stabili relaţii de prietenie cu fiecare din statele CSI pe baza egalităţii, avantajului şi respectului reciproc, luând în considerare interesele fiecărei părţi şi promovând intensificarea proceselor de integrare în CSI.
 


 
0