1020

In Transnistria, sint scoase de la masini numerele de inmatriculare moldovenesti

www.actualitati.md/md/societate/transnistria-sint-scoase-de-la-masini-numerele-de-inmatriculare-moldovenesti


Inspecţia rutieră din autoproclamata rmn scoate de la mijloacele de transport din regiune numerele de înmatriculare primite în Republica Moldova şi califică această înregistrare drept încălcare, potrivit unor declaraţii ale autorităţilor pentru afaceri interne de la Tiraspol, mediatizate de surse electronice.
 
Structura de profil a explicat că înmatricularea automobilelor pe teritoriul rmn se face în conformitate cu un regulament cu privire la înregistrarea mijloacelor de transport. Potrivit documentului, mijloacele de transport sînt înregistrate pe numele persoanor fizice la locul vizei de reşedinţă, permanentă sau temporară. Înmatricularea mijloacelor de transport înscrise pe numele persoanelor juridice se efectuează la locul aflării persoanei juridice, stabilit de actele de înregistrare de stat.
 
Astfel, autorităţile informează că, în cazurile de încălcare a acestor cerinţe, numerele de înmatriculare sînt scoase şi se transmit la secţiile transnistrene de evidenţă şi înmatriculare a mijloacelor de transport. Iar proprietarilor de maşini li se recomandă să se adreseze la aceste secţii pentru a înmatricula mijloacele auto în conformitate cu normele admise de Tiraspol.
 
Conducătorii auto vor primi numere de înmatriculare la organele competente din Moldova, dacă, bunăoară, au viză de reşedinţă în rmn, dar locuiesc permanent în R. Moldova sau au nevoie să se deplaseze peste hotare. În aceste cazuri, în Moldova este aprobată codificarea oraşelor şi a raioanelor controlate de regimul din Transnistria. Pentru Tiraspol, acest cod va fi TS, pentru Slobozia – SL, pentru Dubăsari – DB etc.
 
Cu numerele de înmatriculare transnistrene, introduse în anii 90, se poate intra pe teritoriul Ucrainei, al Rusiei, în freapta Nistrului, Belarus. La numerele transnistrene sînt folosite litere din alfabetul chirilic, similare cu cele latine.


 
0