667

(foto) Imagine TERIFIANTA. Dupa ce a facut aceasta poza, FOTOGRAFUL S-A SINUCIS


Kevin Carter a reusit sa imortalizeze în sudul Sudanului o imagine care i-a adus premiul Pulizer, dar şi moartea.

Fotografia surprinde un copil firav, căzut la pământ din cauza foamei, a cărui moarte era aşteptată şi urmărită din apropiere de un vultur, poziţionat în spatele copilului. Aceste imagini îngrozitoare l-au afectat foarte mult pe fotograf, care la puţin timp după câştigarea premiului s-a sinucis.

În martie 1993, Carter pleca ataşat la misiunea ONU "Operation Lifeline", în Sudanul de Sud, dorind să atragă atenţia lumii asupra conflictului interetnic de pe continentul african. Aici Carter avea să facă “fotografia vieţii lui” - cea care i-a adus gloria, dar şi moartea.

Pe 11 martie 1993, într-o pauză de 30 de minute necesară distribuirii hranei din avionul cargo cu care zbura, Carter căuta subiecte la doar câţiva metri de avionul cu provizii. Atras de un scâncet, Carter vede o fetiţă sudaneză subnutrită, care se odihnea puţin, posibil încercând să ajungă la centrul de distribuire a hranei. Peste câteva clipe, lângă ea a aterizat un vultur.

Ulterior, Carter avea să relateze că a aşteptat aproape 20 de minute cu aparatul la ochi, sperând zadarnic că vulturul îşi va ridica aripile, pentru un efect mai dramatic. În cele din urmă a apăsat pe declanşator, a alungat pasărea şi s-a asezat sub un copac, fumând, plângând şi vorbind cu Dumnezeu! Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu copilul, cert este însă că fotograful nu l-a ajutat.

Fotografia a fost cumpărată de New York Times, care o publica în editia din 26 martie 1993, producând scandal. În urma sutelor de apeluri primite de la cititori, ziarul publica a doua zi o notă în care menţiona că fetiţa avusese îndeajuns de multă forţă ca să scape de vultur, însă soarta ei a rămas necunoscută.

Explicaţia dată de New York Times nu i-a liniştit pe cititori, şi i-a adus lui Kevin Carter acuzaţii grave, pentru că acesta s-a limitat să fotografieze, refuzând să ajute copilul aflat la un pas de moarte. Tot ceea ce s-a întâmplat a renăscut controversele asupra necesităţii unui cod de etică în această meserie.

0