659

Ce vor comunistii de la Plahotniuc si de ce au tacut pina acum?





În viaţa politică moldovenească ca la război. Mă refer la deputaţii PCRM care au trecut la atac frontal împotriva prim-vicepreşedintelui parlamentului şi al PDM, Vladimir Plahotniuc. S-ar părea că aceştea au o ură aparte pe domnul Plahotniuc, motivul deocamdată rămîne neclar. Ipoteze sunt mai multe însă adevărul este numai unul. Unii spun că Vladimir Voronin are ceva personal cu vicepreşedintele Parlamentului, alţii spun însă că acesta pe zi ce trece iese de la locul und ar trebui să stee.
 
Aparent, totul a început de la îmbrînceala dintre Plahotniuc şi secretarul executiv al Comitetului Central al PCRM, Iurie Muntean. Ulterior, mai multi deputaţi comunişti l-au acuzat pe prim-prim-vicepreşedintele democrat de faradelegi, în special, ca Plahotniuc ar fi stat în spatele atacurilor de tip raider asupra sistemului bancar moldovenesc din vara anului 2011.
 
De cîte ori a fost întrebat despre Plahotniuc, liderul comunist Vladimir Voronin a găsit şi cuvinte de laudă la adresa controversatului om de afaceri şi politician. Întrebarea mea este: De ce comuniştii au tăcut pînă acuma?
 
Strategia comuniştilor de a ajunge la alegeri parlamentare anticipate a fost dată peste cap de ieşirea, cu Zinaida Greceanii în prim-plan, a lui Igor Dodon din PCRM.
 
Voronin deodată a ieşit cu acuzaţii de genul “trădători” . De aceiaşi părere este şi fiul fostului preşedinte comunist Oleg Voronin. Acesta critică dur Alianţa de guvernare, numindu-i pe cei trei lideri ai AIE "oligarhi", "criminali", "mafioţi" şi "puşcăriaşi". Mai mult, fiul fostului preşedinte comunist, susţine că dacă s-ar uita la legile adoptate de actualii guvernanţi, atunci în orice închisoare aceştia ar fi consideraţi nişte degradaţi.
 
După ceva timp comuniştii au schimbat personajul acuzat. După îmbînceala lui Plahotniuc de către Muntean, acesta a trecut la partidul Socialiştilor, în special a lui Ion Ceban.
 
Explicaţia lui Iurie Muntean, după ce l-a îmbrîncit pe Ceban, a fost clară: “Ceban este un trădător şi nu are nici măcar voie sa treacă pe lîngă noi”. Amintesc că la acea îmbrînceală dl Plahotniuc a încercat să-l apere, pe Ceban, iar comuniştii deodată au spus că Plahotniuc de fapt stă în spatele acestor plecări din PCRM.
 
Pînă la urmă comportamentul comuniştilor este generat de idea pe care am expus-o mai sus, pierderea treptată a influenţei şi a ponderii reale ale PCRM în societate.
 
Autor: Doina Vasilcau


0