717

Directorul teatrului "Bolsoi" din Moscova, mutilat cu acid sulfuric




Directorul artistic al Teatrului Bolşoi, Serghei Filin, a fost spitalizat cu arsuri grave la faţă şi ochi după ce a fost stropit cu acid, joi seară la Moscova, de un necunoscut având o mască pe faţă, au anunțat astăzi administraţia teatrului şi poliţia moscovită.
 
Coregraful a fost atacat noaptea târziu de un agresor necunoscut, care i-a aruncat “probabil acid" în faţă, în apropiere de imobilul său din centrul Moscovei, potrivit unui purtător al poliţiei din Moscova.
 
În urma agresiunii, el a fost spitalizat cu arsuri de gradul trei pe faţă şi la ochi, a indicat purtătoarea de cuvânt a Teatrului Bolşoi, Katerina Novikova.
 
Conform televiziunii ruse, medicii cred că el nu îşi va pierde vederea, dar au indicat că nu pot să se pronunţe decât peste două săptămâni, estimând că va fi nevoie de cel puţin şase luni pentru recuperarea sa completă.
Purtătoarea de cuvânt a Bolşoi, o apropiată a lui Filin, a subliniat că acesta din urmă, numit director artistic al Teatrului în martie 2011, a fost în ultimul timp ţinta unor ameninţări. Ea a lăsat să se înţeleagă că acest atac are legătură probabil cu rivalităţi profesionale.
 
Serghei a fost ameninţat permanent după preluarea funcţiei şi predecesorii săi au fost la fel", a declarat ea într-o intervenţie televizată. “Nu ne-am gândit niciodată că un război pentru roluri şi nu pentru proprietăţi imobiliare sau petrol s-ar putea duce la un asemenea nivel criminal. Am crezut şi am dorit întotdeauna să cred că oamenii din teatru au o minimă moralitate. De aceea, este o poveste groaznică", a spus ea.
 
Actul de agresiune de joi seara a fost precedat de o serie de şicane la adresa directorului artistic al Bolşoi. Persoane necunoscute i-au spart roţile la maşină, contul său de pe Facebook a fost piratat şi informaţii compromiţătoare la adresa sa au fost postate pe această pagină, a indicat Novikova, lucruri confirmate de altfel de mama şi soţia lui Filin.
 
Filin (42 de ani) a dansat la Bolşoi începând cu 1988, înainte de a deveni în 2008 director artistic al unui alt teatru muzical moscovit, purtând numele lui Stanislavski şi Nemirovici-Dancenko. În martie 2011, el a fost numit la Bolşoi în locul lui Iuri Burlaka. 


0