692

Expert rus: "Conflictul din Mali poate implica Franta intr-un razboi de uzura"




Planurile militare franceze, de a finaliza operaţiunile din Mali, în cîteva săptămîni, sunt mai mult decît optimiste, avînd în vedere rebeliunile tuaregilor din trecut, este de părere un expert rus, mediator în conflictele din aceată regiune, potrivit Antena3.ro.
Săptămâna trecută, Franţa a dispus un efectiv contingent de militari în Mali, pentru a ajuta armata locală să oprească ofensiva islamistă, din inima teritoriilor ocupate de tuaregii din nord.
Fără intervenţia Parisului, capitala Bamako, ar fi căzut în mîna rebelilor în mai puţin de o săptămînă, mai spune Korendyasov, care în prezent deţine catedra Centrului de Relaţii Ruso-Africane, din cadrul Academiei de Ştiinţă Rusă.
Preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat, marţi, că intervenţia militară din Mali se va încheia în doar câteva săptămîni. 
Conform specialistului rus, această estimare este total nerealistă, dacă ţinem cont că rebelii nu au suferit pînă acum nicio înfrîngere semnificativă, iar ţările vecine nu se grăbesc să dispună forţe de menţinere a păcii în Mali, din cauza lipsei de fonduri. 
"Conflictul s-ar putea transforma într-un război de uzură pentru forţele implicate, în special pentru francezi", adaugă Korendyasov.


0