Comisia Europeană îl pune la punct pe premierul britanic: "României şi Bulgariei li se aplică aceleaşi reguli pe
Tratatele UE sunt foarte clare şi nu există niciun mod de a schimba regulile, a declarat astăzi comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă Laszlo Andor, întrebat despre posibilitatea anunţată de premierul britanic David Cameron în acest weekend ca guvernul britanic să aplice restricţii pentru muncitorii din unele state UE după liberalizarea pieţei muncii de la începutul lui 2014 pentru lucrătorii români şi bulgari.
“Tratatele UE sunt foarte clare: aceleaşi reguli care s-au aplicat aşa-numitei UE-10 (ţările care au aderat la UE în 2004) în rundele precedente se aplică României şi Bulgariei. Pentru ţări ca Cehia, Polonia şi altele, toate restricţiile au luat sfârşit în mai 2011. Aceleaşi reguli se vor aplica şi pentru Croaţia, care va adera în vară. Nu există niciun mod de a schimba asta", a declarat comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, citat de Agerpres.
Întrebat dacă Marea Britanie poate fi supusă unor sancţiuni de către CE dacă ar introduce astfel de restricţii, Laszlo Andor a spus că “niciun stat membru nu poate introduce unilateral restricţii pe piaţa muncii", potrivit Agerpres.
Ministerul britanic de Interne anunţase de mai multă vreme că încearcă să găsească soluţii pentru prelungirea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari. De asemenea, premierul David Cameron a fost citat luni de presa britanică cu o afirmaţie conform căreia Marea Britanie ar putea limita accesul imigranţilor est-europeni la sistemul de ajutoare sociale.
Restricţiile temporare impuse liberei circulaţii a lucrătorilor români şi bulgari trebuie anulate în toate statele membre UE începând cu 1 ianuarie 2014. În prezent acestea sunt aplicate total sau parţial de nouă state membre - Belgia, Germania, Spania, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie.
Lucrătorii din România se bucură în prezent de toate drepturile legate de libera circulaţie în 16 state membre UE - Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia. De asemenea, nu se aplică restricţii între România şi Bulgaria.