634

Cum sa dam jos cit mai rapid kilogramele puse de sarbatori




Mîncarea de Sărbători ne aduce deseori kilograme în plus şi un organism obosit. Specialistul în alimentaţie, Gheorghe Menciniscopschi, ne-a explicat ce ar trebui să mâncăm ca să ne detoxifiem, dar şi care sunt alimentele care ne ajută să lăsăm în urmă orice kilogram pe care ni le-a adus sarmaua sau cozonacul.
 
Un bun punct de pornire în refacerea organismului după sărbători şi în pierderea kilogramelor acumulate în această perioadă este odihna.
 
Specialistul în alimentaţie, Gheorghe Mencinicopschi, explică că odihna este la fel de importantă ca mişcarea în lupta cu kilogramele, pentru că organismul nu se poate reface dacă nu reintră în bioritmul normal. Iar un bioritm normal presupune combinarea odihnei cu activitatea fizică.
 
Totodată, foarte importantă este hidratarea: "Mai ales dacă am băut prea mult perioada asta şi suntem mahmuri. Nu există nicio minune, nici zeama de varza, nici ciorba de potroace. Ne refacem doar prin hidratare, cu apă şi sucuri de fructe."
 
Trebuie, de asemenea, să lăsam deoparte mîncarea consumată în timpul Sărbătorilor, "măcar pînă la Sfantul Ion", după cum punctează specialistul, şi să ne axăm pe legume şi fructe. Bine ar fi să renunţăm şi la alcool, sucuri carbogazoase şi recomandat ar fi ca la fel să facem în cazul cafelei şi al ţigărilor.
 
Dintre legume, dr. Menci ni le recomandă pe cele de sezon, cruciferele. Şi anume: varza, broccoli, ruccola, napii şi conopida.

Tot bine ne face şi usturoiul, ceapa şi prazul: "Prazul e extraordinar de sănătos şi ar fi foarte bună o cură cu mâncare de praz ori salată de praz."
 
Deşi nu sunt recomandaţi des în curele de slăbire, dr. Mencinicopschi explică că şi cartofii sunt foarte buni pentru refacerea organismului, pentru alcalinizare: "Am mâncat mâncăruri grase şi suntem în acidoză metabolică acum. Iar cartoful e un aliment alcalinizant." 
 
Tot alcalinizante sunt şi fructele, care ne aduc şi fibre, vitamine şi minerale. Însă să fie coapte, nu verzi, şi coapte natural.  Dintre cele exotice, cele mai recomandate ne sunt ananasul şi kiwi, care au rol de detoxifiere.
 
Dintre carne, ar trebui s-o alegem pe cea de peşte, pentru o sursă de proteine. Proteine mai putem lua şi din nuci de Brazilia, care aduc seleniu, dar şi din seminţe.
 
Ca să ne revenim în formă, importantă e şi combaterea stresului: fie prin capacitatea de a ne controla gândirea, fie prin meditaţie, yoga, ori presopunctură. Specialistul punctează că stresul ne face la fel de mult rău ca toate celelalte, deja amintite.
 
În final, medicul ne aminteşte că, la fel de necesar, este să menţinem o gândire pozitivă.
0