812

Rusia, condamnata de CEDO pentru incalcarea dreptului la educatie in Transnistria




Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat vineri Rusia pentru violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană şi a decis că autorităţile ruse să le plătească peste 1,2 de milioane de euro reclamanţilor.
 
 În acelaşi timp, Curtea a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în Transnistria.
 
Un grup de 170 de elevi, parintii acestora dar si profesori din stanga Nistrului a cerut inca in 2004 ca scolile in care invata sa ramana sub jurisdictia si programul scolar moldovenesc, iar predarea sa se faca in limba romana, cu grafie latina.
 
Potrivit Asociatiei Promo-Lex, organizatie care promoveaza drepturile omului in regiunea transnistreana, elevii moldoveni au fost obligati sa accepte educarea lor "contrar propriilor convingeri, sa? reziste numeroaselor presiuni din partea administratiei ilegale din regiune, iar profesorii au fost intimidati si persecutati, elevii si parintii lor au fost amenintati cu dosare penale".
 
Directorul Executiv al Asociatiei „Promo Lex”, Ion Manole si avocatul Alexandru Postica au mentionat ca hotararea CEDO este una istorica avand in vedere constatarile care au fost facute si consecintele acesteia asupra situatiei drepturilor omului in regiune.
 
Reprezentantii Promo Lex spera ca dupa decizia CEDO, in special situatia elevilor, profesorilor se va schimba spre bine.
 
Unii analisti de la Chisinau cred ca Rusia va respecta hotararea inaltei Curti, dar va deveni mai agresiva in raport cu R.Moldova.
 
In vara anului 2004, mai multe scoli au fost devastate de militie la ordinul administratiei de la Tiraspol, care a si dispus inchiderea celor opt institutii de invatamant cu predare in limba romana din stanga Nistrului.
 
Timp de cateva saptamani, elevii, parintii si profesorii, fiind impotriva deciziei autoritatilor transnistrene, au supravegheat institutiile pentru a nu permite sigilarea lor.
 
Ulterior, administratia regiunii transnistrene a solicitat directorilor liceelor sa inregistreze institutiile pe care le conduc la camera inregistrarii de stat din Tiraspol, lucru pe care l-au refuzat.Aceste licee activeaza in conformitate cu programul Ministerului Educatiei din Republica Moldova.


0