768

Zinaida Greceanii: Echipa de femei de la Ministerul Finantelor au salvat tara din default-ul financiar




Doamna Greceanîi este un model al succesului profesional pentru femeile din Republica Moldova. Puţini bărbaţi au reuşit să obţină un asemenea respect în mediul profesional şi politic cum a reuşit doamna Zinaida Greceanîi. Iar eu o cunosc şi ca pe o persoană foarte cumpătată şi sufletistă”   Igor Dodon
 
Zinaida Greceanîi este născută la 7 februarie 1956, s. Metalist, regiunea Tomsc, Federaţia Rusă. Și-a început cariera în calitate de contabil la Direcția Financiară Briceni, devenind inspector, apoi șef-adjunct al Direcției Financiare din Briceni, șef de Direcție în cadrul Ministerului Finanțelor, mai târziu viceministru, ministru, iar în martie 2008 a devenit prim-ministru al R. Moldova. În prezent este deputat neafiliat în Parlamentul R. Moldova. Despre problemele, dar și succesele sale în cariera politică a discutat cu ea reporterul Politik.md, Cristina Vlah.
 
Dna Zinaida Greceanîi, ce v-a determinat să vă implicați în politică și pe cât de greu v-a fost să vă afirmați în acest domeniu?
 
Nu cred că m-a determinat ceva special să mă implic în politică. Probabil că a fost o evoluție firească, ținând cont de posturile pe care le-am deținut. Dar vreau să se înțeleagă că fiecare pas în această ierarhie nu a fost o râvnire a mea. Probabil a fost și o necesitate a echipei în care am muncit. Biografia mea pornește de la cel mai mic nivel, 20 de ani de activitate în cadrul Direcției Finanțe a r. Briceni, fiind inspector-revizor, vicepreședinte al raionului, după care în Ministerul Finanțelor am fost șef de secție și am ajuns ministru. A fost o ascensiune dinamică și important este să muncești. Acest lucru trebuie să-l facă și femeile, și bărbații, dar cert este că în politica din R. Moldova, eforturile depuse de o femeie sunt duble față de cele ale unui bărbat.
 
Dumneavoastră cum ați reușit?
 
Cînd eram eu ministru și îmi formam echipa de lucru, bărbații erau foarte rezervați când le propuneam să vină în funcția de viceminiștri. La prima etapă am avut 4 adjuncți și toate erau femei. Atunci și situația economico-financiară în R. Moldova era dificilă și toți aveau temeri în privința unei bune guvernări, dar anume echipa de femei a făcut foarte multe atunci în cadrul Ministerului de Finanțe. Și pot chiar spune că au salvat țara de default-ul financiar.
 
Sunteți unica femeie prim-ministru din istoria R. Moldova. Cât de complicat sau ușor v-a fost în calitate de femeie, să fiți într-o echipă preponderent formată din bărbați?
 
Acest lucru într-adevăr este dificil, nu doar pentru femei, ci şi pentru bărbați. Fiindcă nu poți să promovezi doar pe cel, care își dorește cu orice preț să ajungă șef. Trebuie să fie și alte calități la oamenii respectivi. Fiecare om, care lucrează alături, este o personalitate și apoi subaltern. Și încă un lucru este important: un șef trebuie să știe să accepte în jurul său oameni deștepți, oameni care știu să muncească, care au propria opinie, care știu să țină la această opinie și s-o promoveze, iar în acest caz șeful trebuie să știe să asculte pe toți și uneori să cedeze, în defavoarea opiniei sale.
 
Referitor la faptul dacă e complicat să fii într-o echipă de bărbați. Eu fiind prim-ministru, deja aveam o echipă formată. Și acei oameni s-au angajat să meargă împreună cu mine, de aceea nu mi-a fost prea dificil. Dar, unii bărbați foarte greu se depășesc pe sine, ca să considere că pot fi conduși de o femeie. În societatea noastră, destul de patriarhală, mai persistă stereotipuri. Țin minte când erau alegerile la funcția de bașcan al Găgăuziei. cînd venea un candidat-femeie, nemulțumirile față de acel candidat veneau nu din partea bărbaților, ci din partea femeilor. Deci femeile nu pot accepta ca unele să se ridice la un nivel mai înalt. Cred că asta depinde de educație și dezvoltare a societății. Dar și femeia-șef trebuie să nu uite că este femeie, că ea este mai tolerantă, mai înțelegătoare.
 
Dacă e să facem o mica analiză, actualmente în Guvern avem 2 femei, în Parlament – 20, observăm că femeile sunt în minoritate. Cum explicați acest lucru?
 
Dacă e să mă întorc la echipa guvernamentală din 2008, păi din 21 membri ai Guvernului, 6 erau femei. Cei de la conducere trebuie să accepte femeile, iar femeile nu trebuie să fie agresive. Însă în lumea bărbaților este caracteristică această agresiune, și femeile nu acceptă să se bată, cu toate că nu exclud că sunt și dintre acestea.
 
Credeți că, dacă ar fi mai multe femei în Parlament, s-ar mai calma spiritele?
 
Cred că da, deoarece în relațiile de muncă, bărbații în raport cu femeile nu-și permit să fie atât de agresivi. Și cred că asta ar ajuta.
 
Unii susțin că anumite probleme s-ar rezolva, dacă la conducerea R. Moldova ar veni o femeie. Dvs ce părere aveți?
 
Nu cred că trebuie să mergem până la această extremă. Singură femeia sau bărbatul nu face nimic, dacă nu are o echipă de oameni, care gândesc la fel, care au același scop și interese comune, la care să predomine interesul față de țară. Anume scopul trebuie să fie comun. Eu deseori discut pe culoare cu bărbații din actuala guvernare, și le zic: „Voi sunteți atâția bărbați, chiar nu predomină mândria de a face ceva pentru țara asta?” Și ei glumesc: „Ei, politica e politică”. Dar nu pot zice că în viața cotidiană suntem într-un fel, iar în politică altfel. Cred că acest lucru nu poate fi și asta ține de educația politică.
 
Referitor la viața de familie și cei doi copii ai Dvs. Cum ați reușit să îmbinați rolul de femeie în familie și rolul de femeie în politică?
 
Cînd am deținut funcții înalte, copiii mei deja erau mari și lucrurile casnice erau mai mult pe seama lor. Mama venea seara târziu și pleca dimineața devreme, ceea ce a fost o școală și pentru copiii mei, care astăzi sunt maturi.
 
V-a ajutat cineva în acea perioadă?
 
Întotdeauna am avut un suport mare din partea familiei, a soțului - altcineva nimeni. Soțul meu n-ar accepta în casă oameni străini, care să deretice. Au făcut-o ei împreună și au reușit. Trebuia și eu să-i răsfăț cumva și asta se îmbină foarte bine, atunci când cauți o ieșire din situație.   
 
Cine din femeile actualului Parlament sunt mai active, dar care nu se regăsesc în fracțiunea Dvs?
 
Sunt multe femei, care aș vrea să le am drept colege de fracțiune. Eu n-aș da nume, cred că n-ar fi corect acest lucru și n-ar fi onest. Doamnele respective cunosc că eu le respect și se bucură de respectul întregii societăți. Fiecare doamnă este bună și profesionistă în felul său.
 
Din politica mondială, care femei sunt exemple demne de urmat?
 
Am studiat activitatea politică a doamnei Margarett Tatcher. Pentru mine este chiar un exmplu demn de urmat. Cunosc ce a făcut și rezistența pe care a avut-o. Am discutat și cu oameni care au fost în anturajul ei și ea merită toată stima.


0