SURPRIZĂ Cum a ajuns leul cea mai atractivă monedă din regiune
Deşi părea greu de crezut, iar analiştii nu întrevedeau un sfârşit de an prea bun pentru leu, în ultimele două zile am asistat la intrări importante de valută din partea străinilor, aceştia fiind atraşi de randamentele bune oferite de leu, cele mai mari din regiune, în condiţiile în care se aşteaptă la stabilitate politică pentru România şi un nou acord cu FMI.
După două zile de aprecieri, leul a atins cel mai bun nivel din ultimele 14 săptămâni, după ce străinii au vândut cantităţi importante de valută pentru a investi în titlurile de stat româneşti.
„Continuă să vândă străinii şi să cumpere bonduri româneşti pe 2 ani şi pe 5 ani. La fiecare din cele două licitaţii, Ministerul Finanţelor a atras peste 1 miliard lei, deşi anunţase 400, respectiv 200 milioane lei. Străinii mizează acum pe leu,care oferă cele mai bune randamente din regiune, deoarece se aşteaptă la stabilitate politică şi un nou acord cu FMI”, a declarat un dealer pentru Capital.
Spre comparaţie, dacă titlurile româneşti pe 2 ani au fost vândute de Finanţe la un randament de 6,44%, cele ungureşti oferă randamente de 5,70%, iar cele poloneze – 3,27%. În cea ce priveşte randamentele la bondurile pe 5 ani, România oferă 6,55%, spre deosebire de Ungaria care oferă 6,06%, iar Polonia – 3,39%.
„Este pentru prima oară după mult timp când avem printre cele mai bune volume din acest an pe apreciere. Până acum se făceau volume pe depreciere. Vedem că intrările din partea străinilor continuă şi ne putem aştepta la un curs de 4,45 lei sau chiar mai jos”, a arătat dealerul.
Şi analiştii ING invocă apetitul străinilor pentru bondurile româneşti, ei revenind în piaţă cu o parte din sumele retrase pe fondul crizei politice.
„Credem că aceste evenimente sunt legate de o revenire a apetitului investitorilor străini pentru active denominate in lei, întrucât aceştia ar putea privi rezultatul semnificativ al USL la alegerile legislative drept un factor de stabilizare a scenei politice locale. În acest context, putea vedea leul câştingând teren în continuare, pe fondul revenirii unei părţi a sumelor de circa 1,5 miliarde euro ce însumează scăderile deţinerilor investitorilor străini în titluri de stat locale din primele nouă luni ale lui 2012”, explică analiştii ING.
Totuşi, ei rămân precauţi în privinţa unei aprecieri consistente a leului. „Cu toate acestea, suntem precauţi asupra unui scenariu de întărire semnificativa a leului, întrucât moneda locală se află momentan depreciată cu 3% faţă de nivelul de început de an, deşi estimăm că pentru aceeaşi perioadă intervenţiile băncii centrale pentru susţinerea leului au totalizat 3 miliarde euro”, conchid economiştii ING.
Un nivel atât de coborât al cursului nu era întrevăzut de analişti. Spre exemplu, analiştii ING Bank România estimează pentru finalul anului un curs de 4,65 lei, semnificativ peste nivelul din prezent, acelaşi nivel fiind prognozat şi pentru finele primului trimestru din 2013.
De asemenea, analiştii Raiffeisen estimeaza pentru sfârşitul lunii decembrie tot un curs de 4,65 lei, acelaşi nivel fiind prognozat şi pentru sfârşitul lunii martie 2013.