776

Ultimele DEZVALUIRI despre 7 aprilie 2009: Inca doi POLITISTI, cercetati penal




Încă doi poliţişti sunt învinuiţi de procurori că au comis acte de tortură în timpul evenimentele din 7 aprilie 2009. Victima s-a adresat cu plîngere la Procuratură, urmărirea penală pe acest caz fiind începută de Procuratura militară Chişinău la 14 iunie 2010.
 
Din probele acumulate de procurori rezultă că pe 8 aprilie 2009, doi poliţişti, unul de la Comisariatul sectorului Ciocana, iar celălalt de la Buiucani, în incinta Comisariatului de poliţie din sectorul Buiucani, îl audiau pe un tînăr care ar fi fost bănuit de sustragerea bunurilor din sediul Parlamentului Republicii Moldova. Pentru a-l determina să-şi recunoască vina în comiterea infracţiunii încriminate, tînărul a fost maltratat.
 
Menţionăm că, în total în legătură cu acţiunile abuzive comise de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor după evenimentele din aprilie 2009, au fost înregistrate şi examinate 108 sesizări. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat. 
 
Din numărul total al plîngerilor:
 
Afla AICI cite colaboratori de poliţie sunt cercetati penal
 
- În restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibil de stabilit identitatea persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.
 
Anume pe aceste fapte, aplicarea violenţei în cadrul comisariatelor de poliţie de către persoanele care nu pot fi identificate, s-a dispus pornirea a 4 urmăriri penale în baza alin.(1) art.329 din Codul penal - neglijenţa în serviciu comisă de către factorii de decizie ai Comisariatelor de poliţie din sect.Centru, Buiucani, Ciocana şi ai CGP Chişinău, 3 din ele fiind expediate cu rechizitoriu în instanţa de judecată.
 
Procurorii, pe cauzele în care au exercitat urmărirea penală, au solicitat şi ca urmare au fost suspendaţi provizoriu din funcţie 14 colaboratori ai MAI, iar la moment această măsură procesuală de constrângere a rămas a fi aplicată în privinţa a 9 inculpaţi, deoarece la contestarea aplicării acesteia instanţele de judecată au satisfăcut plîngerile a 5 învinuiţi.
 
În rezultatul examinării acestor categorii de infracţiuni, instanţele de judecată:
• au condamnat 14 poliţişti, 
• au achitat 20 poliţişti,
• în privinţa unui poliţist – procesul penal a fost încetat cu tragerea la răspundere contravenţională.
 
Actualmente, procurorii continuă efectuarea acţiunilor de urmărire penală în 10 dosare în care urmărirea
penală a fost pornită în baza art.3091 din Codul penal - tortura. 


0