816

Voronin, ALUNGAT din fruntea PCRM de unul dintre membrii partidului




Lucrurile în PCRM nu merg chiar atît de bine. O demonstrează și o scrisoare deschisă, publicată astăzi, prin care membrul partidului Valeriu Reniță cere demisia liderului său, Vladimir Voronin.
 
"În PCRM nu a existat niciodată democrație internă. Puterea în partid aparţine în exclusivitate preşedintelui Vladimir Voronin, care, prin procedee iezuite a anulat - o dată şi pentru totdeauna - agenda PCRM. Voronin se face direct responsabil de următoarele: Noi am pierdut puterea în țară în 2009, avînd 60 de mandate de deputat; Au fost compromise relaţiile de parteneriat cu puterile lumii, cu Federaţia Rusă, în primul rînd, fapt care a lăsat partidul fără singura susţinere externă; La cele mai înalte funcții în partid și în stat au fost promovate persoane, care au trădat şi continuă să trădeze PCRM și idealurile lui;  Nu a fost elaborat un plan viabil de supraviețuire a partidului;  Nu a fost depăşită starea de nesiguranţă, indiferenţă şi dezorientare în sînul partidului", scrie reniță în scrisoare sa. 
 
Potrivit comunistului revoltat, din vina președintelui PCRM, membrii partidului "pierd bătălie politică, după bătălie", iar fruntașii lor - îi trădează unul după altul, însă nimeni nu este tras la răspundere pentru aceste greșeli şi crime partinice.
 
"Propun Plenarei IV a CC PCRM din 8 decembrie curent să ia în dezbatere aceste probleme, iar preşedintele partidului să fie rechemat din componenţa organelor de conducere, ca persoană care nu a îndreptăţit încrederea (articolul, 3 Statutul PCRM). Eu sînt convins, că acei comunişti, care au declarat recent că actualul regim trebuie învins pe baza unei noi legitimităţi democratice, au în vedere, în primul rînd, instaurarea unei asemenea legitimităţi în interiorul PCRM", mai scrie comunistul.
 
"Democrația internă există nu doar de dragul democrației, ci în scopul unei concurențe sănătoase în partid, pentru a selecta forțe proaspete, puternice și competitive în administrarea și dezvoltarea de perspectivă a organizației. Viața partidului ar trebui să decurgă în deplină libertate, în spiritul statutului si programului nostru. În realitate, însă, soarta partidului e în mînile unui singur om, avid de putere și avere, care sub masca unui comunist exemplar alimentează în mod cinic speranţele deşarte a sute de mii de alegători. Cu adevărat, nu există democrație fără socialism, dar nici socialism – fără democrație. Noi nu ne-am lepădat de Stalin și Hrușciov, pentru a ne închina succesorilor acstora", mai adaugă acesta.
 
Actualități.md precizează că, în ultimul an mai mulți comuniști au ales să părăsească PCRM și să se alăture Partidului Socialiștilor care este condus tot de un fost comunist: Igor Dodon. Mai mulți deputați PCRM au părăsit fracțiunea și, împreună cu grupul socialiștilor au format o așa-numită Fracțiune a Neafiliaților.


0