724

Curtea Constitutionala spune ca Serghei Sirbu ne-a MINTIT! Afla despre ce este vorba




Deputatul comunist Serghei Sîrbu a vrut să ducă în eroare opinia publică pintr-un anunț publicat ieri, pe Facebook, în care spunea că, "Curtea Constituțională a declarat neconstițutională modificarea la Codul Audiovizualului, care a stabilit executarea imediată a deciziilor CCA de suspendare și retragere a licenței de emisie a radiofuzorului". Despre aceasta a anunțat CC printr-un comunicat:
 
Precizări în legătură cu hotărîrea CCM privind unele prevederi referitoare la sancţiunile aplicate de CCA.
 
Avînd în vedere unele informaţii apărute în presă, care leagă de cazul închiderii postului de televiziune NIT hotărîrea Curţii Constituţionale (CCM) din 6 decembrie 2012 privind unele prevederi referitoare la sancţiunile aplicate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), Curtea comunică următoarele:
 
Normele legale contestate de deputatul în Parlament Serghei Sîrbu, care au fost examinate la 6 decembrie 2012 de Curtea Constituţională, au fost adoptate de Parlament la 13 aprilie 2012 (Legea nr. 84), intrând în vigoare la 29 mai 2012, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
 
Decizia CCA în cazul NIT a fost emisă pe 5 aprilie 2012, deci anterior adoptării normei contestate la Curtea Constituţională. Astfel, decizia CCA în cazul NIT a fost emisă în temeiul normei în vigoare la momentul adoptării, care nu a fost examinată de Curtea Constituţională, nefiind niciodată contestată la CCM.
 
În acest context, pentru corecta informare a publicului, precizăm că normele legale contestate nu au fost niciodată aplicate în cazul retragerii licenţei NIT.
 
Prin urmare, nu există nici o conexiune între dosarul examinat la 6 decembrie 2012 de Curtea Constituţională şi dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Chişinău în cazul retragerii licenţei NIT, cele două dosare avînd obiecte diferite.
 
De altfel, Curtea Constituţională nu are competenţa de a examina litigii concrete, care ţin de competenţa instanţelor de drept comun, ci operează controlul abstract al constituţionalităţii normelor contestate.
 
Curtea Constituţională informează opinia publică că declaraţiile despre pretinsa conexiune între cele două dosare sunt pură ficţiune şi  regretă faptul că anumite persoane publice recurg la dezinformare pentru a-şi atinge anumite scopuri politice.


0