Nu uita că eşti român
Obligaţia istorică vitală a naţiunii româneşti de a se regăsi integră într-un singur stat unitar, s-a realizat după multe secole de căznire, la 1 decembrie 1918.
Iniţiată mult timp înainte, Marea Unire, desăvârşită acum 94 de ani, în prima zi a lui Undrea, continuă să reprezinte ora astrală a suflării româneşti.
Cu regret pentru artizanii şi martirii Unirii, astăzi România nu mai este „Ţara Ţărilor române”, fiind, din nou!, înconjurată de români.
După doar câţiva (prea puţini) ani de plenitudine naţională, aviditatea vecinului din est, ajutată de circumstanţe istorice nefavorabile, a dus la noi ciopârţiri ale provinciilor româneşti, puternic văduvite şi anterior.
Fidele unui fetiş meschin, autorităţile comuniste au promovat sistematic în teritoriile româneşti, ocupate după cel de-al doilea război mondial, o discordie plenară faţă de tot românescul.
Din păcate, datorită intensei politici de deznaţionalizare, pauperizare şi abrutizare, puţini sunt cetăţenii Republicii Moldova care vor sărbători această zi.
Sunt şi mai puţini oameni de stat, care înţeleg importanţa profundă a acestei zile, pentru trecutul, dar mai ales pentru viitorul nostru, banalizând 1 decembrie, drept simplă zi naţională a unui stat vecin.
Din păcate mulţi politicieni, de pe malurile râului, care izvorăşte la Temeleuţi, Călăraşi, mai vechi (sau de mai de demult), mai noi (sau mai tineri), obişnuiesc să se tupileze în desişul rigorilor de partid, atunci când trebuie să pună umărul la propăşirea valorilor româneşti, lăsând astfel tot mai mult loc de manevră moldovenizaţilor de tot genul, agenţi întârziaţi ai lui Stalin şi Beria.
1 decembrie este şi trebuie să rămână, sărbătoarea tuturor românilor, nu doar a celor pentru care această dată a fost instituţionalizată.
Având în vedere prilejul şi raţiunea comemorării acestei zile, cu siguranţă românii din afara României, se vor simţi împliniţi doar atunci când această dată va fi schimbată, celebrând o nouă Unire.
Pentru apropierea acestei zile, este necesară, a câta oară!, deşteptarea spirituală a celor cu sânge de român.
Trezirea spirituală nu poate avea loc decât prin promovarea omniprezentă a valorilor şi tradiţiilor româneşti, prin educarea unei noi generaţii în spirit pan-românesc, prin intensificarea (re)integrării culturale şi civilizaţionale.
La fel de important rămâne şi consolidarea vectorului european al Republicii Moldova, care reprezintă un mijloc lesnicios de reaflare naţională într-un spaţiu comun.
În speranţa unei prompte şi irevocabile reîntregiri, aducem sincere felicitări tuturor românilor.
La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!
http://vox.publika.md/media/politica/%E2%80%9Enu-uita-ca-esti-roman-356391.html