837

(foto) MAREA ROSIE din Australia: Fenomenul neobisnuit care a facut ca apa sa aiba culoarea SANGELUI

Un fenomen biologic neobişnuit a transformat apa unei mări din Australia, care a căpătat o nuanţă de roşu aprins după ce diverse alge rare au înflorit în adâncuri, plaja fiind închisă din cauza temerilor în privinţa efectului acestora asupra sănătăţii.
 
FOTO
 
Bondi Beach s-a numărat printre cele mai populare plaje din Sydney, Australia şi din împrejurimi, dar a trebuit să fie închisă din cauza înfloririi în masă a unor alge, fenomen care a transformat apa mării într-o scenă ce pare desprinsă dintr-un film din cunoscuta serie de groază "Fălci".
 
În ciuda avertizărilor, mai mulţi turişti îndrăzneţi au fost văzuţi aventurându-se în apă şi înotând la suprafaţa roşie.
 
Fenomenul natural se produce când o algă înfloreşte şi plantele minuscule, care pot apărea în culori diverse, se adună în grupuri mari, având adesea rezultate spectaculoase.
 
Cunoscută drept "Nocturnal Scintillans" sau "strălucirea mării", procesul nu are efecte toxice, dar oamenii sunt, totuşi, sfătuiţi să evite înotul în zone cu apă de culoare neobişnuită, pentru că algele, care pot avea un nivel ridicat de amoniac, pot cauza iritaţii ale pielii.
 
Salvamarii le-au spus grupurilor mari de vizitatori să nu intre în apă înainte ca aceasta să revină la culoarea normală, pentru că algele pot irita pielea sau să provoace alte probleme de sănătate.
 
"Poate mă aflu în ţara greşită - credeam că Marea Roşie este undeva în Asia", a spus Ken Roberts, de 23 de ani, din Birmingham, Anglia.
 
"Are un anumit miros de peşte", a spus salvamarul local Bruce Hopkins, care a comparat apa mării cu "un înveliş de ulei colorat ca sosul de roşii."
 
Departamentul de studiu al Apei din New South Wales a efectuat o serie de teste pentru a descoperi ce anume a cauzat fenomenul înfloririi. Una dintre teorii este bazată pe creşterea apelor mai reci bogate în nutrienţi.
 
Algele înflorite, etichetate uneori drept "fluxul roşu", sunt mai comune în apropierea primăverii şi a toamnei, când temperatura apei creşte, odată cu mişcările curenţilor oceanici, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului.
 
În timp ce se presupune că efectele algelor au dus la dispariţia peştilor în cantitiăţi mari, algele roşii ar putea fi periculoase şi pentru unii oameni care intră în contact cu ele, a spus un purtător de cuvânt al consiliului local.
 
"Există anumite riscuri pentru sănătatea oamenilor, fiind vorba inclusiv de erupţii ale pielii şi iritaţii ale ochilor, iar din acest motiv plaja va rămâne închisă până când algele se vor risipi", a spus acesta.
 
Algele au dezamăgit deja mii de turişti care se îndreptaseră spre coastă ca să se răcorească. Turiştii şi locuitorii din zonă speră că algele vor dispărea până în weekend, când temperaturile sunt aşteptate să ajungă la 40 de grade Celsius.
0