816

Angela Merkel in vizita la Vladimir Putin




Cancelarul german, Angela Merkel, se va întîlni, azi, la Moscova, cu preşedintele Vladimir Putin, pentru a discuta în special despre starea democraţiei în Rusia.
 
Şeful diplomaţiei de la Berlin, Guido Westerwelle, s-a pronunţat, luni, pentru un „dialog critic deschis” cu Moscova.
 
Deputaţii partidelor conservator şi liberal, aflate la putere în Germania, au cerut, săptămîna trecută, guvernului federal, să se angajeze pentru mai multă democraţie în Rusia, exprimîndu-şi îngrijorarea „deosebită” faţă de recentele măsuri adoptate împotriva opozanţilor regimului rus.
 
Moscova a fost iritată în special de criticile responsabilului pentru relaţia cu Rusia din cadrul guvernului german, Andreas Schockenhoff, care a participat la redactarea moţiunii amintite.
 
 Kremlinul a încercat să acorde o importanţă cît mai redusă criticilor referitoare la libertăţi, de obicei deranjante pentru Moscova, purtătorul de cuvînt al lui Putin, Dmitri Peskov, reamintind că anul viitor vor avea loc alegeri legislative în Germania.
 
Cooperarea economică ruso-germană va fi principala temă a discuţiilor bilaterale. Germania are interese deosebite în Rusia, al cărei principal partener comercial este şi de care depinde în mare măsură pentru aprovizionarea cu gaze naturale.


0