Tony Blair: "UE are nevoie de un preşedinte"
Tony Blair: UE are nevoie de un preşedinte
Foto: AP
vezi articol
Uniunii Europene îi va fi mai bine cu un preşedinte ales în mod direct, susţine fostul premier britanic Tony Blair, citat de The Telegraph, potrivit Agerpres.
Într-o declaraţie interpretată de unii comentatori ca "o aplicaţie pentru un loc de muncă", fostul oficial britanic crede că blocul comunitar s-ar descurca mai bine dacă ar fi condus de un lider puternic, aprobat de cetăţenii UE.
De asemenea, el a avertizat că o divizare politică prea adâncă între Marea Britanie şi statele zonei euro ar putea duce la o ruptură.
"Din această criză europeană poate apărea în cele din urmă posibilitatea de a realiza un model de integrare europeană durabil", a pledat Blair. "Alegerile la nivel european pentru preşedinţie (...) reprezintă calea cea mai directă de a implica publicul", a susţinut fostul premier.
Milioane de locuitori din Europa s-ar putea simţi "înstrăinaţi", dacă nu au un cuvânt de spus direct în privinţa celor care îi guvernează, a declarat Blair într-un discurs rostit la Institutul Nicolas Berggruen din Berlin.
"O alegere pentru un post mare deţinut de o singură persoană este ceva ce cetăţenii pot înţelege", a explicat Blair. "Problema cu Parlamentul European este că, deşi este ales clar în mod democratic, experienţa mea este că oamenii nu se simt aproape de europarlamentarii lor", a adăugat fostul premier.
Pe de altă parte, Blair a subliniat că UE nu trebuie să permită formarea unei diviziuni prea puternice între o Marea Britanie care doreşte să se retragă de la aplicarea unei părţi a legislaţiei europene şi ţări precum Franţa şi Germania care optează pentru o mai mare uniune politică.
Într-o aluzie transparentă la actualul premier David Cameron, Blair a precizat că a face o politică "pe termen scurt" nu este în interesul Marii Britanii şi a pledat totodată pentru ca ţara sa să îşi asume "un rol constructiv în conturarea acestei noi uniuni".
Declaraţiile lui Blair vin în contextul în care premierul Cameron este presat de euroscepticii din propriul partid să organizeze un referendum privind statutul de membru UE al Marii Britanii, în timp ce alte state europene, cum ar fi Finlanda, şi-au exprimat temerile că Marea Britanie spune "la revedere" UE.