748

Pachetul energetic al UE pentru Moldova, AMINAT. Reactia Europei




Cererea Republicii Moldova de a amîna implementarea pachetului energetic trei a fost acceptată de Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice. Astfel, acesta va fi implementat pînă în anul 2020, dar nu pînă în 2016, aşa cum era planificat iniţial.
 
Solicitarea a fost înaintată astăzi de către viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, în cadrul celei de-a zecea Reuniuni a Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice, care a avut loc la Budva, Muntenegru.
 
Actualități.md amintește că Vlad Filat a anunţat, pe 28 septembrie, că va cere Bruxelles-ului amînarea cu patru ani a implementării pachetului energetic. 
 
Anterior, ministrul Energeticii al Federaţiei Ruse, Aleksandr Novak, a declarat că Moscova ar putea accepta reducerea tarifelor la livrarea de gaze naturale către Moldova, în schimbul renunţării Chişinăului la pachetele enrgetice al UE. Comisia Europeană şi-a arătat îngrijorarea în acest sens, exprimîndu-şi speranţa că Republica Moldova nu va denunţa acordurile energetice cu UE, chiar dacă Rusia face presiuni în acest sens.
 
Actualitati.md aminteste ca Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a dat de înțeles că Moldova ar putea rămîne izolată la fel ca Belarus, dacă va accepta condiţiile Rusiei. 


0