Nu au putut ajunge în Italia din cauza țigărilor de contrabandă
Ieri noaptea, 3 octombrie, în jurul orelor 24:00, la postul vamal Leuşeni-Albiţa (auto), pe segmentul de ieşire din ţară, s-a prezentat pentru controlul vamal un autocar de model „Mercedes" cu numere de înmatriculare moldoveneşti, cu 12 pasageri, printre care şi copii care se deplasau în Italia.
În cadrul controlului vamal, conducătorul auto în vîrstă de 52 de ani, împreună cu alţi trei însoţitori de cursă, toţi fiind cetăţeni ai Republicii Moldova cu vîrste cuprinse între 30 si 38 ani au declarat că transportă pasageri şi colete neînsoţite în România şi Italia, fiind „şoferi oneşti" .
Pe cît de credibil şi-au jucat rolul toţi patru şoferi, pe atît de suspicioşi le-au părut colaboratorilor vamali, ţinând cont că conform bazelor de date operative autocarul dat a fost implicat anul trecut în traficul ilicit cu ţigarete - motiv pentru care s-a dispus scanarea autocarului cu aparatul de raze X (Rapiscan) şi efectuarea unui control fizic detaliat.
În cadrul controlului fizic s-a depistat, că în acoperişul autocarului, exact sub căptuşeală erau fabricate artizanal spaţii speciale pentru camuflarea ţigărilor de contrabandă.
Mai bine de peste 2 ore, cu aplicarea utilajelor speciale de descarcerare, colaboratorii vamali au depistat disimulate peste 2 mii pachete de ţigarete în asortiment cu timbre de accize ale Republicii Moldova.
În cadrul investigaţiilor, conducătorul auto superior a recunoscut faptul că ducea ţigările în Europa, făcînd haz pe seama pasagerilor care au făcut cale întoarsă în Chişinău la miezul nopţii.
De menţionat faptul că, odată ajunse pe piaţa comercială a Uniunii Europene, persoanele implicate în traficul ilicit cu ţigarete urmau să obţină un profit de circa 6-7 mii euro.
Pe cazul dat, colaboratorii vamali au întreprins toate acţiunile în conformitate cu legislaţia, conducătorilor auto fiindu-le aplicate o amendă de pînă la 2 mii lei cu confiscarea autocarului şi produselor de tutungerie.
Acţiunile de contracarare a contrabandei cu ţigarete întreprinse de către Serviciul Vamal au menirea nu doar de sancţionare a celor vinovaţi, dar şi prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni. În acest sens, Serviciul Vamal atenţionează asupra situaţiilor cînd infractorii, în baza deciziilor altor organe de stat, rămîn proprietarii mijloacelor de transport cu locuri special amenajate pentru tăinuirea mărfurilor de contrabandă. Astfel de decizii în mod clar subminează eforturile Serviciului Vamal în combaterea infracţiunilor transfrontaliere. Pentru a evita astfel de situaţii pe viitor precum şi în baza analizei experienţei altor ţări în domeniul, Serviciul Vamal a iniţiat modificarea cadrului legal la capitolul aplicării de sancţiunii penale.