947

Ungheni, Cahul, Orhei şi Soroca ar putea deveni MUNICIPII

Foto: itravel md

  Oraşele Ungheni, Cahul, Orhei şi Soroca ar putea deveni municipii. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de către un grup de lucru format din consilieri locali şi raionali din Ungheni şi urmează să fiediscutat public.
 
Potrivit autorilor, dacă va fi acceptat documentul, cele patru oraşe vor avea oportunităţi sporite de dezvoltare, asigurând în acest fel poli de creştere alternativi Chişinăului.
 
Viceprimarul oraşului Orhei, Ghenadie Manole, care face parte din grupul de lucru, a declarat că este o iniţiativă foarte bună, care va avea impact pozitiv asupra Republicii Moldova. Odată transformate în municipii, localităţile vor deveni mai atractive pentru investitori. Businessul va avea tendinţa să se lărgească pe alte regiuni. Au de câştigat toţi: satele pentru că ar primi un serviciu mai bun, iar raioanele deoarece centrele vor fi poli de dezvoltare economică şi aceste impulsuri se vor transmite şi lor”, a menţionat viceprimarul.
 
Viceprimarul oraşului Cahul, Iurie Arnaut, a spus că atât oraşul Cahul, cât şi satele din împrejur salută ideea transformării oraşului în municipiu. „Avem multe proiecte pe care dorim să le implementăm pentru dezvoltarea apeductului, reciclarea deşeurilor, însă partea legală de a acorda aceste servicii nu este. Cu statut de municipiu s-ar rezolva multe probleme”, a declarat viceprimarul. Iurie Arnaut a menţionat că la Cahul se va crea un grup de lucru care va propune îmbunătăţiri la concept.
 
La Soroca acest grup deja s-a creat, a spus primarul oraşului, Elena Bodnarenco. „Acest concept este bun pentru că susţine ideea lărgirii competenţelor administraţiei publice locale de nivelul I şi asigurarea autonomiei locale financiare”, a menţionat Bodnarenco.
 
Afla AICI ce municipii deja are Moldova
 
Conceptul de atribuire a statutului de municipiu unor oraşe reşedinţă de raion are 4 capitole: „Dezvoltarea urbană: probleme, tendinţe, abordări”, „Analiza aspectelor legale şi economico-financiare”, „Concept: obiective, etape, activităţi” şi „Implementarea conceptului”.
 
 

0