945

Gazeta Wyborcza: „Memorandumul de la Mezeberg” a eșuat

„Regiunea transnistreană este situată mult mai aproape de hotarele Uniunii Europene, iar conflictele etnice nu sunt la fel de grave precum cele din Caucaz. Din această cauză diplomații occidentali consideră că printr-un act de bunăvoinţă din partea Rusiei, acest conflict ar putea fi rezolvat destul de repede. De exemplu, acordând un statut autonom republicii moldovenești nistrene, în cadrul unui stat federal”, scrie publicația poloneză Gazeta Wyborcza, citată de UNIMEDIA.

Potrivit autorului articolului, „după trei ani de la semnarea „memorandumului de la Mezeberg" este timpul de spune că lucrurile au eșuat: trupele ruse rămân în Transnistria, la Moscova în timpul unei vizite ale liderului transnistrean Evgheni Șevciuk lângă steagul Federației Ruse flutura „drapelul național” al rmn, iar președintele Putin a lăsat să se înțeleagă că Transnistria are dreptul la auto-determinare. Deși la putere în 2011 a venit Șevciuk, noul lider transnistrean a înviorat relațiile cu Chișinăul, însă speranțele de progres în procesul de reintegrare a țării sunt mici. Asta din cauza politicii ruse", menționează autorul.

Punerea de beţe în roate autorităților moldovenești pro-occidentale nu reprezintă unica încercare a Moscovei de a menține o influență puternică asupra spațiului post-sovietic scrie Wyborcza. „Rusia vrea să limiteze independența Estoniei, Letoniei și Lituaniei", a avertizat Agnia Grigas într-un recent raport de cercetare efectuat de centrul Chatham House cu privire la interferențele Federației Ruse în politica și economia țărilor baltice.

UNIMEDIA menționează că memorandumul de la Mezeberg este un document semnat între cancelarul german Angela Merkel și președintele rus Dmitri Medvedev prin care cei doi cad de acord ca UE și Rusia să acorde o atenție sporită rezolvării conflictului transnistrean.
http://unimedia.info/stiri/gazeta-wyborcza-memorandumul-de-la-mezeberg-a-esuat-51893.html
0