1256

Autorităţile de la Comrat : Unioniştii trebuie băgaţi la închisoare


 
Autorităţile de la Comrat se vor opune acţiunilor unioniştilor. Decizia a fost luată, astăzi, la congresul mişcării politice "Găgăuzia Unită". În acest context, liderul formaţiunii, Fiodor Gagauz, a declarat că militanţii pentru unirea Republicii Moldova cu România trebuie privaţi de libertate.
 
 
Delegaţii congresului au condamnat marşurile unirii. Potrivit lor, unioniştii pun în pericol statalitatea Republicii Moldova. 
 


"Lor le este ruşine că trăiesc în Moldova? Atunci să plece din această ţară! Cumpăraţi-vă bilet şi plecaţi acolo, unde doriţi să trăiţi. Iar noi vom edifica statul nostru - Republica Moldova", a declarat Mihail Formuzal.
 


Rezoluţia adoptată prevede contramăsuri faţă de acţiunile unioniştilor.
 


"Pledăm pentru integritatea Republicii Moldova şi vom apăra cu toate mijloacele posibile statalitatea Moldovei şi a Găgăuziei. Trebuie aplicată legea şi unioniştii băgaţi la închisoare", a declarat liderul mişcării Găgăuzia Unită, Fiodor Gagauz.
 


La congresul mişcării politice "Găgăuzia Unită" au participat peste 500 de delegaţi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Oficialii din Găgăuzia se opun iniţiativei PLDM care prevede redenumirea unor străzi.

 

 

 

http://media.publika.md/md/image/201209/w400/f_36073800.jpg

 

 

 

Locuitorii din Găgăuzia nu împărtăşesc nici ideea deputaţilor de la Chişinău de a schimba denumirile unor străzi. Cel puţin asta o spun deputaţii comunişti şi başcanul regiunii, Mihail Formuzal. Schimbarea denumirii unor străzi este prevăzută în proiectul liberal-democraţilor privind condamnarea regimurilor totalitare, care a fost înregistrat în Parlament şi urmează a fi examinat de legislativ.

 

 

 

 

 

La manifestările prilejuite de aniversarea a 22-a de la formarea așa-zisei Republici Moldovenești Nistrene, formațiune separatistă nerecunoscută oficial de nicio țară din lume, vor participa și două ”delegații independente” din Autonomia Găgăuză. 

 

 

http://img.nr2.ru/pict/arts1/r91/dop1/12/08/56.jpg

 

 

Prima delegație, în frunte cu bașcanul Mihail Formuzal, include reprezentanți ai tuturor ramurilor puterii, inclusiv doi consilieri ai bașcanului care, anterior, au stat la cârma Comratului. E vorba de primul bașcan al Găgăuz-Yeri, Stepan Topal, și de primul președinte al legislativului găgăuz, Mihail Kendighelean.

 

 

A doua delegație va fi formată din deputații Adunării Populare și va fi condusă de președintele Adunării, Anna Harlamenko. Printre delegați se vor număra conducătorii comisiilor permanente pentru drepturile omului ,Ilia Ciolac, buget și finanțe, Grigorii Morari, tineret și sport, Vladimir Kâssa, precum și conducătorul secției pentru relații cu parlamentul, Nicolae Telpiz.

 

 

 

 

 

 

 Constantin Tănase: De ce nu e arestat bașkanul Mihail Formuzal?

 

http://gdb.rferl.org/627AC7D4-62D7-4F1B-92A3-6A4BD8C3110F_mw800_mh600_s.jpg

 

 

02.09.2012

 

 

 

 

 

Câteva întrebări pentru conducerea R. Moldova

 

 

Gestul lui Formuzal nu este numai unul, diplomatic, vorbind neprietenește față de R. Moldova, ci și, vorbind în termenii Codului Penal, criminal. A vizita RPM „cu ocazia jubileului formării” ei înseamnă de fapt recunoașterea acestei „republici”. În legătură cu aceasta, îi adresăm, în numele cititorilor noștri, câteva întrebări Procurorului general al R. Moldova:

 

 

 

Mai este regimul de la Tiraspol un regim separatist și criminal sau a devenit legal?

 

 

 

Mai este un criminal de stat fostul „prezident” Igor Smirnov? Este criminal de stat actualul prezident, E. Șevciuk?

 

 

Dosarele deschise în anii ”90 împotriva lui Smirnov și ai „tovarășilor lui de luptă” mai sunt valabile sau au fost închise?

 

 

 

Cum calificați prezența la manifestările de la Tiraspol a conducerii Găgăuziei?

 

 

Există temeiuri legale pentru arestarea bașcanului Formuzal?

 

 

De ce sunt tolerate la infinit declarațiile și acțiunile lui Formuzal care de mai multă vreme, încurajat știm cu toții de cine, bate câmpii (anticonsituționali)?

 

 

Așteptați ca acesta să înceapă formarea armatei naționale a Gagauz-Yeri?

 

 

 

Un articol de: Constantin Tănase

 

 

 

 

 

 

http://www.timpul.md/articol/de-ce-nu-e-arestat-bakanul-mihail-formuzal--36728.html

 

 

0