941

Turcia REFUZĂ să mai adăpostească refugiaţi sirieni?

 Turcia nu va putea adăposti mai mult de 100.000 de refugiaţi sirieni pe teritoriul său, fiind indispensabilă o zonă-tampon pentru a face faţă afluxului acestora, a indicat ministrul turc al afacerilor externe, Ahmet Davutoglu, potrivit unor declaraţii publicate luni, relatează AFP.

“Dacă numărul de refugiaţi creşte la 100.000, nu îi putem găzdui în Turcia. Trebuie să-i adăpostim pe teritoriu sirian”, a declarat ministrul turc pentru jurnalul Hürriyet.

Şeful diplomaţiei turce a sugerat ca ONU să instaleze tabere de refugiaţi ‘în interiorul graniţelor Siriei’ pentru a face faţă afluxului de persoane strămutate.

Ahmet Davutoglu a indicat că Turcia va participa la o reuniune ministerială în Consiliul de Securitate al ONU, ce va fi organizată de Franţa la 30 august, pentru a examina situaţia umanitară în Siria şi în ţările vecine, unde speră că va fi luată o decizie în această problemă.

Fluxul de refugiaţi în Turcia s-a intensificat în ultima săptămînă, din cauza ofensivei armatei siriene şi a luptelor de la Alep (nordul Siriei), atingînd 70.000.

Autorităţile turce au distribuit duminică alimente şi materiale de primă necesitate refugiaţilor de pe teritoriul sirian.

Turcia a mai sugerat anterior înfiinţarea unei zone-tampon la frontiera sa cu Siria, însă accelerarea fluxului de refugiaţi îi creează temeri privind o repetare a coşmarului războiului din Golf în 1991, cînd la frontiera turco-irakiană erau adunaţi 500.000 de kurzi irakieni.
http://www.arch.actualitati.md/md/md-turcia-refuza-sa-mai-adaposteasca-refugiati-sirieni/
0