764

Detectivi în misiune, la vânătoare de amorezi

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20120808_0033/4.jpg

Agenții secreți sunt tot mai căutați și la noi, mai ales de cei care își suspectează partenerul de infidelitate.

Sunt pe stradă, la cinema, în bar sau în parc. Meseria lor este să vadă şi să audă totul, contra cost, desigur. Potrivit ultimelor date ale Ministerului Afacerilor Interne, în Moldova sunt înregistraţi în prezent 53 de detectivi particulari, dintre care 34 activează în Chişinău. Cifrele sunt în creştere faţă de anii precedenţi. Serviciile pe care le prestează detectivii privaţi sunt diverse: de la colectarea informaţiilor despre o persoană până la supravegherea programului copiilor sau a angajaţilor. Cele mai solicitate ţin însă de problemele de fidelitate în cuplu, spun agenţii secreţi.

„De obicei, femeile îşi suspectează soţul de infidelitate şi apelează la noi. Avem câteva astfel de cazuri în fiecare zi. O săptămână e un termen suficient ca să venim cu dovezi, dacă acestea există. Tot mai des apelează moldoveni plecaţi la muncă peste hotare care şi-au lăsat partenerii acasă", spune Valeriu B., detectiv la una dintre primele agenţii de profil de la noi. „Primim şi solicitări din partea angajatorilor care vor să le verificăm subalternii aflaţi în concediu medical. Mergem chiar şi în vacanţă cu ei, dacă e nevoie", completează detectivul.

Agenţii secreţi pot avea cazuri uşoare, care presupun servicii urmărire de câteva zile şi cu o valoare de până la 1.000 de euro, dar şi contracte mari, de câteva zeci de mii de euro şi care prevede o muncă de câteva luni. Preţul total se calculează din cheltuielile pentru maşină, combustibil, servicii video/foto, consumaţii în restaurant sau baruri, plus onorariul detectivului, care variază între 60 şi 150 de euro pe zi. Totodată, orele de noapte pot fi tarifate suplimentar.

CLIENTUL RĂSPUNDE DE URMĂRI
Legea privind activitatea particulară de detectiv şi de pază a fost adoptată în Moldova în 2003. Deşi susţin că activează în conformitate cu normele legale, detectivii afirmă că riscul şi-l asumă întotdeauna clientul. „De obicei, agenţia semnează un contract de confidenţialitate cu clientul. Dacă cel care apelează la noi încalcă acest acord, automat îşi asumă răspunderea pentru ceea ce poate urma. E de precizat că noi nu atacăm viaţa privată a nimănui, acţionăm doar în locuri publice", declară Nicolae S., patron al unei agenţii de detectivi din Chişinău.

Nu de aceeaşi părere sunt şi avocaţii, care spun că viaţa privată nu se limitează la spaţiul dintre pereţii casei sau interiorul propriei maşini. „Nimeni nu are dreptul să urmărească pe cineva, intenţionat. Colectarea informaţiilor despre viaţa personală a unei persoane - locurile pe care le frecventează, oamenii cu care comunică etc. - este interzisă.

Chiar şi ascultarea intenţionată a unei discuţii dintre două persoane pe o bancă în parc contravine legii", comentează Nicolae Eşanu, fost viceministru al Justiţiei. „În astfel de cazuri, obiectul urmărit are dreptul să acţioneze în judecată atât clientul care a încheiat contractul cu agenţia de detectivi, cât şi compania, care are mari şanse să rămână fără licenţă", precizează Teo Cârnaţ, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova.

 

adevarul

0