687

Traian Băsescu irită Moscova


 Băsescu, căpitanul care nu se îneacă niciodată

Foto: EPA
„Lovitură de stat”, astfel a numit preşedintele suspendat, Traian Băsescu, referendumul privind sprijinirea procedurii de impeachment iniţiată de Parlament. La secţiile de votare nu s-a prezentat numărul râvnit de alegători, 50%+1 din numărul total de persoane cu drept de vot. Analiştii se întreabă: cine este de vină?

Şeful secţiei de Integrare Europeană de la Institutul de Economie Mondială, Serghei Utkin: „Băsescu, bineînţeles, demonstrează capacitatea sa de a rămâne la post în pofida unor circumstanţe fantastice. Nu este pentru prima oară când el este ameninţat de impeachment sau de diminuarea autorităţii. Însă totul se sfârşeşte într-un mod jalnic pentru adversarii săi. Bineînţeles că este dificil să prezici ceva. Eu cred că şi românilor le este greu să prezică dezvoltarea evenimentelor. Acest politician stârneşte binecunoscuta iritare a Moscovei. Declaraţiile lui că românii şi moldovenii sunt un singur popor sunt percepute ca un apel ascuns la unirea statelor şi într-un mod sau altul afectează problema legată de Transnistria. Poziţia oficială a Moscovei constă în menţinerea integrităţii Moldovei, iar în viitor, este posibilă formarea unui stat federativ în cadrul căruia Moldova şi Transnistria vor găsi posibilităţi de convieţuire. Cu Traian Băsescu nu se poate discuta despre un nou dialog cu Rusia pe această temă”.
„Numai poporul din Transnistria îşi poate decide soarta. Comunitatea internaţională, inclusiv Rusia, vor respecta această alegere”, a precizat preşedintele Vladimir Putin poziţiile Rusiei în privinţa rezolvării problemei transnistrene în cadrul discuţiilor purtate cu participanţii la Forumul „Seligher-2012”. Această informaţie nouă a fost publicată de agenţiile de presă.

                                    

0