1110

Bătălia pentru duty-free lasă Guvernul fără rezerva de bani

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20120717_0233/4.jpg 

Aproape jumătate din cele 29 de milioane de lei cheltuite în primele şase luni din Fondul de rezervă s-au dus pentru plata serviciilor avocaţilor.

Litigiul iniţiat de omul de afaceri Franck Charles Arif şi compania sa Le Bridge contra Republicii Moldova la Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor Investiţionale (CIRDI), prin care ţării noastre i se cer despăgubiri de 50 de milioane de euro, continuă să facă găuri în bugetul de stat. În special, e vorba de sumele alocate unor firme de avocaţi care apără interesele Moldovei în instanţă.

Dacă anul trecut Guvernul a cheltuit din Fondul de Rezervă 1,47 milioane de lei pentru serviciile avocaţilor, în primele şase luni din 2012 a mai fost nevoie de încă 12,47 milioane de lei (circa 1,04 milioane de dolari). Suma alocată pentru plata onorariilor companiei de avocatură DLA Piper (circa 880.000 de dolari) şi firmei de audit Credibility International (160.000 de dolari), reprezintă aproape 43% din toţi banii cheltuiţi din Fondul de Rezervă în jumătate de an.
Amintim că la 14 mai 2010 compania Le Bridge a iniţiat la CIRDI un proces de arbitraj pentru protejarea investiţiilor şi solicită despăgubiri de 50 de milioane de euro pentru că a fost împiedicată să deschidă magazine duty-free la hotarul Republicii Moldova. Proprietarul firmei s-a adresat în instanţa internaţională după ce a epuizat toate posibilităţile de a-şi face dreptate în ţară. „Ministerul Justiţiei lucrează de şapte luni ca să obţină 50 de milioane de euro de la UE pentru finanţarea reformei în domeniu. Aici, doar pentru erori judiciare, pe un singur caz, riscăm să achităm această sumă", comenta acum jumătate de an ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

FONDUL DE REZERVĂ, FOLOSIT ÎN ALTE SCOPURI

Experţii spun că sunt dese cazurile când banii din rezerva Guvernului, prevăzuţi pentru situaţii excepţionale şi urgenţe, sunt alocaţi în alte scopuri. Valeriu Prohniţchi, directorul executiv al Centrului Expert-Grup, constată, într-o analiză, că în anii 2010-2011, din Fondul de rezervă au fost utilizate doar 12 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor legate de înlăturarea consecinţelor unor cataclisme.

„Aceasta reprezintă circa 13% din fond. Este o sumă derizorie în comparaţie cu amploarea pagubelor suferite de cetăţeni. Totodată, este infimă dacă o comparăm cu cheltuielile pentru activităţi perfect previzibile, care, în mod normal, urmau să fie finanţate din bugetele autorităţilor respective, nu din Fondul de rezervă. De exemplu, pentru deplasări peste hotare, organizarea de expoziţii, recepţii etc. s-au cheltuit peste 23 de milioane de lei", notează Valeriu Prohniţchi. ;
23 de milioane de lei au fost alocate din Fondul de rezervă, în 2010-2011, pentru recepţii, deplasări peste hotare şi expoziţii.

 

ADEVARUL

0