1974

молдова была наша - стало вашей - верни пока не поздно!

da eu am sa vorbesc in limba mea, nu-i nica strasnic? :)
Eu vad lucrurile asa:

1. DA, a fost bine in CCCP - scoala gratuita, medicina gratuita, lucru garantat, investitii rusesti...
 Eu nu neg aceasta, dar vreau sa concretizez odata si pentru totdeauna niste lucruri simple:
2. Dragi moldoveni, rusi, romani, si altii, care "mancati cotletele" altora ani de zile - chiar este greu de gandit cu capul vostru? Situatia este simpla, si nu o complicati cu UNIRE, DEZUNIRE, OCUPARE, LIMBA ROMANA, LIMBA MOLDOVENEASCA, COMUNISTI, etc - ca toate acestea nu este in folosul nostru!
3. Cu limba sa fie clar la toti:

a. Moldova - este un teritoriu pe care traiesc din origine oameni pasnici.
 b. Moldova se cheama Moldova (si nu Moldavia - [какого хрена?]) de cand sa format, si nimeni nu are nimic impotriva!
c. Daca este comunitate SAT - atunci oamenii se cheama SATENI, oras - oraseni, franta - franceji, america - americani, anglia - engleji, italia - italieni, moldova - moldoveni, ardeal - ardeleni...
d. fiecare vorbeste LIMBA, si chiar DIALECTUL sau (ma refer la regiuni teritoriale, mari ori mici - nu are importanta)!
e. exista GRUPE de limbi: LATINE, SLAVE, GERMANICE, si de provenienta ROMANICA de la care provine si limba noastra! (asa ca romana este grupa din care face parte, dar moldoveneasca e teritoriala, si nu va sfaditi atata, si nu legati cu unire cu romania, ca astfel demonstrati ca sinteti prosti si mancati cotletele idiotilor ce fac politica murdara)
f. Majoritatea tarilor au avut razboaie, cuceriri, asupriri, redimensionari teritoriale, raportul populatiei autoctona - venetica, si diferite grade de impacare intre acestea: de la ura la prietenie.
4. GATA! ce a fost a fost. Ne-am civilizat? hai mai departe fara greseli !
5. Cu teritoriul sa fie clar la toti:
a. Acolo unde se vorbeste aceias limba comuna de generatii intregi - este un teritoriu etnic.
b. deseori teritoriile etnice care au devenit state (principate, etc) - au fost delimitate de rauri, munti, mari, oceane si alte bariere naturale.
c. Statele mai MARI sau asezate mai convenabil - intotdeauna au vrut si mai mult, si SAU BAGAT la cele pasnice ca sa le "aiba". (intelegeti corect - nu poporul lor e de vina, dar conducatorii, care sint la rindul lor tot oameni, numai ca puterea si banii strica mintile oricui)
d. statele mai mici deseori se uneau de nevoie cu cele vecine ca sa nu moara. (si 1000 de ani n-aveau sa se uneasca asa, din senin).
6. Hai sa vedem ce e cu moldova noastra acum?
a. demult demult, dupa legende-stralegende, de la un caine inecat in riu, bla-bla-bla, sa format Moldova.
b. de atunci nu ne-am bagat la vecini, neam cautat de treaba (agricultura, vinat, pescuit)
c. Dar sau gasit niste idioti, care vroiau mai multa avere si hai sa za?bea$ca populatiile!
d. Turci, Rusi, Franceji, Germani,... - sau batut, sau impacat, iar sau batut..., dar noi (cei mici, adica pasnici, fara sete de teritoriile altora) am avut doar de suferit! Ba ne-au impartit, ba ne-au despartit, ne-au hartuit ca pe niste animale.
e. toti FRATII mai mari, care "типа" ne-au salvat de sub cotropire, nu au zis: multumesc-poftim-la revedere, dar "нагло" au demonstrat ca sint porci.
f. nu ma bag sa discut ce au facut imperiul roman, francez, otoman, pentru ca ce a facut imperiul rus e mult mai interesant:
7. Ce ne-au facut imperiul rus (nu incurcati cu rusii ce acum citesc acest articol, pentru ca ei nu poarta nici o vina pentru neamurile lor care si-au facut de cap).
a. nu ma bag prea departe in istorie, ca si asa a fost schimbata la placerea unor debili. Sa constat macar faptele pe care le le putem verifica, macar, pana n-au murit acei care pot confirma pe viu ceea ce vreau sa zic.
b. ...si au ramas in Moldova noastra 70% de populatie bastinasa. ei, dumnezeu cu ei, las ca e bine si asa.
c. vine fratele mai mare (rusul) si zice ca ne-a eliberat, si zice ca avem multi dusmani printre noi, ii incarca in vagoane si-i duce la mii de kilometri, asa ca sa dispara pentru totdeauna.
d. ...si au ramas in Moldova noastra 30% de populatie bastinasa.(deamu o brinza e moldova noastra) ...blin, au ramas putini, dar daca au zis rusii ca aistea erau dusmani...
e. ...hop, si hai sa schimbe grafia latina cu caractere ruse. ...ei, nu stiu eu, poate eliberatorilor, li e greu cu caractere latine, ei, om invata si noi 2 grafii - tot e ceva bun...
f. ... hai sa impuna limba rusa in scoala ... ei, 2 limbi nu strica...
g. ...hai sa puna TOTI functionarii de stat, pana si prin raioane absolut RUSI ! si sa schimbe denumiri, familiile oamenilor, numele oamenilor, documentele...in RUSA... plea, da asta deamu cum se cheama? la mine acasa, vine, face reguli, si fara sa intrebe ma impune??? Si mai are nas sa zica: dap eu am construit fabrici, scoli, cladiri...
h. deamu hai ca e gubernie rusa, deamu hai sa ma adresez la ei (la mine acasa) STRICT in limba lor...
8. STOP!!!
ian gata, vati suit in cap!
Da, ati construit fabrici, ati facut scoala gratis, medicina gratis, dar pentru cine??? nu, nu cred!  toate astea doar pentru voi!
Ei, toate acestea le-am trecut noi, vad ca am supravetuit, multumesc lui dumnezeu. Si ma gandeam ca poate cumva revenim la normal, dar ce, se poate? Pe unii frati mai mari inca si acuma ii scurma in fund...
Deacum unu din partidul comunist, fara rusine, ese la TV si zice:
a: de ce printre ultimii ati vrut independenta, sa inteleg ca tare nu vroiati?
b: de ce daca intreb pe strada, si majoritatea imi spun ca era bine cu CCCP?
c: toti vorbim limba moldoveneasca, etc
apoi draga comunist, eu stimez ideile comuniste (sa fie oamenii mai egali, patrioti, educati, gratis lecuiti, sa lucreze toti ca unu), dar tu te ocupi cu minciunica!!! tu doar stii ca numai 30% de bastinasi sint in moldova, asa ca e clar ca acei 70% vor raspunde la intrebarile tale, asa cum vrei tu! multi dintre ei nu vor in europa, nici in romania, nici sa vorbeasca macar  limba bastinasa - pentru ca ei sint... nu de-ai nostri!!!
9. ce e de facut?
Toti, care traesc aici, in Moldova, sa nu uite ca aceasta este o TARA,  si ca are o limba, si traditii, si ca oamenii sint rabdatori si ii rabda pe toti, dar NU VA SUITI IN CAP ca nu va vom suporta! Aveti respect, si macar invatati 2 cuvinte, pentru ca eu inteleg ca multi v-ati nascut aici. Da aici in acest caz este si tara voastra, dar tara asta se cheama Moldova! Si in Moldova sint moldoveni!  Si care limba trebuie de o stiut (macar si la nivel simplu)? Clar ce am in vedere? Oleaca de respect...
Deci, a fost ce a fost. Lasati prostiile, demagogiile, minciunile (care au picioare scurte)  - si hai sa facem curat si bine in tara asta unde traim, si nu noi in EUROPA sau CSI ne vom ruga sa intram, da ei ne-or invita ei singuri.
0