Raiderul s-a grăbit să scoată peste 658 mln din băncile furate
Raiderul s-a grăbit să scoată peste 658 mln din băncile furate
Așadar, reiterăm – Poftă bună, domnilor guvernanți! Moldova se confruntă cu o criză de sistem fără precedent. După ce toate speranțele societății civile erau îndreptate spre președintele Timofti, care a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate, acum putem constata cu certitudine că acest înalt for al statului a făcut sub el o mergică și un fâs ipocrit.
Până acum, aceste instituții membre ale CSS (Procuratura Generală, Centrul Anticorupție, Banca Națională și CNPF – toate, cu excepția BNM, nimerite, în urma partajării, sub controlul exclusiv al Partidului Democrat, a se citi Plahotniuc și a se citi raiderul) au făcut totul pentru a proteja făptuitorul și pentru a-l ajuta să preia afaceri noi.
S-a creat impresia că la palat s-au adunat raiderii pentru a discuta cu ușile închise ce să facă mai departe pentru a închide gura presei sau a societății civile.
Declarațiile puerile ale lui Timofti, precum că, chipurile, vom mai avea atacuri de tip raider, vin să demonstreze cât de docil este acest om față de sponsorii săi politici și, în primul rând, față de Plahotniuc. Cum să stai cu raiderul la masă și să lupți ca un haiduc înfocat cu raiderismul?
Nu această întâmplare fadă ne face să revenim la acest subiect. În timp ce complicii raiderilor se jucau de-a securitatea statului, raiderii continuau să-și care milioanele peste hotarele țării.
Știm deja că, în ultimul timp, companiile în care peste noapte au ajuns (nu de bună voie) pachetele de control ale instituțiilor financiar-bancare-cheie ale Moldovei, (Banca de Economii, Victoriabank, ASITO), au angajat urgent și nestingherit sume astronomice de credite contra gajului acțiunilor proaspăt furate.
Raiderul - șef al Moldovei, Plahotniuc, după ce a fost descoperit de către Înalta Curte de la Londra ca unicul beneficiar al atacurilor raider din 2010 și 2011, încearcă acum să-și securizeze furturile: într-un termen record de scurt, acesta a scos din băncile Moldovei și a dus peste hotare mai mult de 658 de milioane de lei. Și aceasta este o informație încă incompletă din raportul către CNPF și BNM. Din surse interne ale băncilor Victoriabank și Moldindconbank, am fost informați că sumele scoase de raideri în ultimul timp au depășit 80 de milioane de euro.
Așa-numiții conducători ai acestor companii fictive (băieți de 30 de ani din Ucraina, din scumpa noastră Transnistrie, și din alte părți, probabil folosiți numai ca să semneze documentele respective) au angajat și transferat sume enorme.
Ce fac în acest timp instituțiile abilitate ale lui Plahotniuc (pentru că statul Republica Moldova, la ora actuală, nu are propriile instituții credibile)?! Păi ce să facă? Procuratura Generală, CCCEC, Banca Națională și CNPF-ul continuă să activeze pe poziții de complici ai raiderilor: dacă măcar una din aceste instituții și-ar îndeplini funcțiile, băncile nu ar fi fost furate, iar raiderii ar sta demult după gratii, unde oricum vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, iar mai devreme este și în interesul lor, ca să nu iasă de acolo prea bătrâni.
Revenind la prerogativele acestor instituții, te întrebi - cum să investigheze Procuratura Generală propriul stăpân (tot el este cunoscut nu numai ca Ulinici, dar și, culmea ironiei, - ca președinte al comisiei pentru reforma în justiție), sau propriul cumnat (Sajin, căsătorit cu sora lui Zubco), în cazul furtului insulelor de „La Izvor”, Sajin fiind directorul companiei lui Plahotniuc „Finpar”? Acest lucru se referă în egală măsură și la CCCEC , șefii căruia au slujit ca la carte regimul mafioto-oligarhic al lui Plahotniuc și compania!
Vorbeam în materialul precedent, intitulat Gajul, un nou tun al raiderilor, despre faptul că așa-numitele companii Maxpower Invest Limited, Tomdal Limited şi Generation Financial B.V ( reprezentanţi: Danilcenco Oleg şi Cervatiuc Oleg) au gajat împreună pachetul deţinut, în total de 32,44%, societăţilor comerciale moldoveneşti ÎCS „Stock Trading” SRL şi ÎCS „GSER GRUP” SRL, beneficiind de un credit în sumă de 208,4 milioane de lei.
Pentru a fi mai convingători, dar și pentru a sesiza conducerea țării neimplicată în atacurile raider, organismele internaționale, opinia publică și media neafiliată, dar și pentru a-i atenționa pe raideri că ușor-ușor lațul se strânge în jurul lor, vom insera, în acest articol, câteva documente obținute în urma investigațiilor noastre, prin care aflăm cu lux de amănunte ce persoane și ce societăți comerciale au participat la cel de-al doilea jaf, prin gajarea acțiunilor furate în urma atacurilor de tip raider.
Așadar, reiterăm – Poftă bună, domnilor guvernanți!
Noapte bună, Republica Moldova, orcine te-ar fura!