1824

Despre bisericile VIP, taxele benevole şi cât de grea este crucea de preot

http://www.publika.md/despre-bisericile-vip--taxele-benevole-si-cat-de-grea-este-crucea-de-preot_916631.html
 
"Nimeni în perioada asta nu mai face nimic degeaba. Nici chiar biserica". Cel puţin aşa susţine secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş. Acesta spune că pentru oficierea serviciilor divine, uneori, sunt implicate circa 25 de persoane, iar fiecare dintre acestea pretinde la remunerare. Astefel preoţii sunt nevoiţi să impună unele taxe, iar Dumnezei, potrivit acestora, "o să le scrie credincioşilor ca milostenie".

Mai mult, cleruicul Episcopiei de Edineţ şu Briceni, Petru Pruteanu, explică modalitatea prin care serviciile divine ar putea fi gratuite, scrie zdg.md. "Mai mulţi preoţi ar fi deacord ca cei 93% din ortodocşi să plătească 2-3% din veniturile lor la Biserică, iar toate serviciile religioase, chiar şi lumânările să fie pe gratis. Dar câţi dintre cei 93% de ortodocşi, botezaţi şi cununaţi în Biserică, ar fi deacord cu o astfel de abordare? Foarte puţini", a punctat acesta.

Totodată, Pruteanu  susţine că anume „(ne)credincioşii” sunt cei care au creat un sistem de afaceri din Biserică. "În mod normal, fiecare credincios trebuie să se boteze şi să se cunune în parohia sa, nu la mănăstiri sau catedrale. Dar lumea dintr-o fudulie prostească vrea să se cunune anume la mănăstiri, pentru a avea o sesiune foto cât mai reuşită. Aşa s-a ajuns ca unele biserici să fie considerate VIP şi cu taxe mai usurătoare", a subliniat ieromonahul.

Astfel, în timp ce unii au câte trei, patru maşini, alţii spun că e foarte grea crucea de preot. "Toată lumea crede că preoţii o duc bine, că au maşini de lux... Păi au, când parohia e mare şi au venit, dar ăştia, de la ţară, unde parohia e mică şi unde vin vreo două bătrânele care primesc o pensie mizeră, cum pot să supraveţuiască, să-şi întreţină familia?", se întrabă o preoteasă.

În alt conext, cleruicul Episcopiei de Edineţ şu Briceni a menţionat că preoţii vin din acest popor şi "sunt după chipul şi asemănarea poporului".
0