1022

Minor, snopit în bătăi de șeful penitenciarului din Cahul

http://www.union.md/images/poza_start/9579_0_1.jpg 

În pofida declarațiilor oficialilor și a modificărilor în legislație, tortura rămâne o problemă la ordinea zilei în R. Moldova. De acest lucru ne asigură organizația Amnesty International Moldova.

Avocații publici Natalia Moloșag și Veronica Mihailov au prezentat astăzi două cazuri recente de tortură comise în locurile de detenție din republică. Primul se referă la un minor din penitenciarul nr. 5 din Cahul care a fost maltratat de către șeful închisorii.

Victima nu a beneficiat de protecție, nici de o investigație medicală eficientă și promptă. Potrivit Nataliei Moloșag, minorul a fost supus controlului medical abia peste o luna de la tortură, când toate vătămările vizibile au dispărut.

Procurorii din Cahul spun că vătămările sunt din cauza căderii copilului în timpul somnului. ,,Avem Ordonanțe de neîncepere a urmăririi penale, textul cărora mai mult seamănă cu poveştile spuse copiilor înainte de somn”, a declarat avocatul.

În al doilea caz, un tânăr cu deficiențe mintale a fost supus presiunilor de ordin fizic și psihic pentru a-și recunoaște vina. Copilul de mult timp se află la evidența psihiatrică, însă doar peste câteva luni după reținere s-a solicitat efectuarea expertizei speciale. Conform hotărârii judecătorului, copilul a fost trimis la tratament cu statut de arestat, în timp ce se prevede să se trateze în regim obișnuit.

 În ambele cazuri au fost emise Ordonanțe privind refuzul de pornire a urmăririi penale împotriva torționarilor.
 
union.md

0