Cum să alegem aparatul de aer condiţionat?
Procurarea unui aparat de aer condiționat necesită o atenție deosebită, deoarece el trebuie să ne servească impecabil mulți ani la rînd. Astfel, este important să alegem un dispozitiv de calitate, fără a plăti în plus pentru funcțiile, care nu sunt necesare.
Să facem o alegere corectă împreună!
După cum se ştie, condiţiile meteorologice au o influenţă semnificativă asupra vieţii organismelor, iar organismul uman nu este o excepţie. Prin urmare, este important să păstrăm o anumită temperatură şi umiditate în încăperea în care ne aflăm.
Pentru menţinerea unui climat favorabil într-un spaţiu închis, sunt folosite diferite tipuri de aparate de aer condiţionat, în funcţie de destinaţia lor: pentru automobil, pentru casă, industriale, cu destinaţie specială.
În pofida unor stereotipuri create, multe aparate de aer condiţionat pot nu doar să răcească, dar şi să încălzească o încăpere! Încălzirea şi răcirea aerului - sunt două funcţii opuse, pe care aparatele de aer condiţionat le îndeplinesc cu diferite grade de succes.
Prin urmare, din punct de vedere al eficienţei, printre parametrii unui aparat de aer condiţionat, se vor deosebi capacitatea de răcire (puterea frigorifică) şi capacitatea de încălzire (puterea calorică). Dar, întrucît sarcina de bază a aparatului de aer condiţionat este răcirea aerului (în timp ce pentru încălzire sunt mai eficiente instalaţiile termice), capacitatea de răcire ne interesează mai mult, şi la efectuarea alegerii, vom lua drept reper anume acest parametru.
Uneori se confundă capacitatea de răcire cu consumul de energie. Însă este destul de uşor să identificăm deosebirea dintre aceşti parametri- dacă energia consumată arată de cîtă putere are nevoie aparatul pentru a funcţiona, atunci capacitatea de răcire indică cît ”frig” se obţine în rezultatul consumului de energie respectiv. De obicei, energia consumată este mai mică decît capacitatea de răcire de 2.5-4 ori. Această diferenţă (sub formă de raport) este numită eficienţă energetică a aparatului de aer condiţionat, cu abrevierea «EER».
Calcularea corectă a puterii frigorifice a aparatului de aer condiţionat influienţează direct asupra termenului şi condiţiilor de exploatare ale aparatului, întrucît fără anumite rezerve de putere, acesta riscă să nu facă faţă sarcinii de răcire a aerului în perioadele de încărcare maximă, şi chiar să iasă din funcţiune.
Economisind sau calculînd greşit capacitatea aparatului de aer condiţionat, riscaţi ca într-o zi foarte însorită, să ajungeţi într-o încăpere supraîncălzită. Este posibil sa se întîmple şi invers - în condiţiile unei puteri ridicate, se declanşează mecanismul de deconectare automată, astfel cauzînd întreruperi în activitatea aparatului de aer condiţionat. Acest lucru, la rîndul său, va provoca uzarea rapidă a aparatului, în legătură cu un regim de funcţionare defectuos.
Calcularea puterii aparatului de aer condiţionat
Convenţional, pot fi delimitate 3 metode de calculare a capacităţii de răcire a aparatului de aer condiţionat, care se deosebesc după exactitate şi parametrii încăperii:
1. Calcularea aproximativă a capacităţii de răcire.
Pentru un calcul aproximativ al capacităţii de răcire a unei încăperi, este suficient să cunoaşteţi dimensiunile acesteia. Aproximativ 1 kW de frig la 10 m2 încăpere. Dacă să luăm în calcul şi înălţimea încăperii, atunci la fiecare 25-30 m3 vom avea cîte 1kW de putere frigorifică. De obicei, datele tehnice ale aparatelor de aer condiţionat ale diferitor producători conţin tabele după care se poate aprecia, cu aproximaţie, capacitatea necesară.
2. Calcularea exactă a puterii frigorifice.
De regulă, acest calcul este efectuat de specialiştii în alegerea echipamentelor de climatizare, în funcţie de răspunsurile Dvs. la întrebările simple, puse la telefon sau în forma unei anchete electronice.
2.1. Care este destinaţia încăperii? ?
Pentru diferite destinaţii se potrivesc diferite tipuri de aparate de aer condiţionat. De exemplu, va fi iraţional să instalaţi un aparat de tip split într-o odaie mică. Pe lîngă faptul că aparatul nu va lucra la capacitate deplină, tavanul fals va reduce şi mai mult spaţiul încăperii. La fel, pentru dormitor nu va fi potrivit un aparat de tip monobloc mobil, care este destul de zgomotos. Iar într-un apartament cu mai multe odăi nu va fi rentabil să instalaţi sisteme split separate (în comparaţie cu sistemul multizonal).
2.2. Ce scop urmăriţi cumpărînd un aparat de aer condiţionat?
Sistemele de climatizare diferă nu doar după tip şi capacitate, dar şi după destinaţie şi funcţionalitate. Există aparate de aer condiţionat care distribuie în încăpere aer proaspăt şi aer recirculat. Deasemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că un aparat de aer condiţionat nu doar asigură o temperatură confortabilă pe timp de vară, dar şi încălzeşte aerul pe timp de iarnă.
2.3. Ce dimensiuni are încăperea?
Aceasta ne va ajuta să estimăm capacitatea necesară a aparatului de aer condiţionat.
2.4. Cîte odăi cuprinde încăperea?
Şi trebuie să fie modificaţi parametrii de funcţionare a sistemului de condiţionare pentru fiecare odaie în parte? Această informaţie se foloseşte pentru a stabili modul cel mai potrivit de instalare a sistemului- un singur aparat de aer condiţionat pentru toate odăile, sau cîte unul pentru fiecare odaie.
2.5. Există în încăpere surse care generează multă căldură?
Informaţia despre sursele suplimentare de căldură este foarte importantă pentru calculul activităţii sistemului de climatizare în sezonul cald. Acest lucru va permite să apreciem cum se va modifica puterea frigorifică a aparatului de aer condiţionat. De exemplu, aragazul va emana o cantitate semnificativă de căldură, pe care va trebui să o compensăm cu ajutorul sistemului de climatizare. În perioada rece a anului, valoarea emisiilor de căldură nu este atît de importantă, întrucît reglarea capacităţii termice a aparatului este cu mult mai simplă.
2.6. Cum sunt aşezaţi pereţii încăperii după punctele cardinale, şi mai ales pereţii cu geamuri?
Radiaţia solară influienţează semnificativ asupra cantităţii de căldură emanată în încăpere şi respectiv, asupra puterii frigorifice a aparatului de aer condiţionat. Dacă ferestrele sunt orientate spre sud, atunci necesarul de frig va trebui mărit corespunzător.
2.7. Cîte persoane se vor afla în încăpere?
Să nu uităm că şi omul este o sursă de căldură, care în condiţii normale, emană cca 100 W de energie. Iar dacă se efectuează un lucru foarte solicitant din punct de vedere fizic, atunci această valoare creşte aproape îndoit, şi invers, atunci cînd omul doarme- el emană mai puţină căldură.
Fiţi de acord că nu este greu să răspundeţi la întrebările menţionate mai sus, iar aceasta va facilita lucrul unui specialist în calculul sistemelor de climatizare şi va face calculul mai exact, respectiv şi noul sistem de condiţionare mai eficient!
3. Calculul exact al capacităţii de răcire a aparatului de aer condiţionat
Calculul exact al puterii frigorifice necesare se efectuează numai de către specialist, după vizitarea încăperii. Pentru a lua în calcul toate detaliile care pot avea o influienţă asupra alegerii aparatului, cel mai bine este să apelaţi la profesionişti, care să vadă nemijlocit încăperea.
Un profesionist va face toate măsurătorile necesare şi va lua în calcul condiţiile nespecificate ale încăperii respective. De exemplu se poate adeveri c ă încăperea Dvs. are doi pereţi orientaţi spre sud şi est, şi din nou va fi necesar un factor mai mare de compensare a radiaţiei solare. Sau, de exemplu, încăperea Dvs. se află nemijlocit sub acoperiş, în acest caz va trebui să luaţi în considerare căldura transmisă prin tavan.
Odată ce am determinat capacitatea de răcire necesară şi am redus gama de opţiuni, putem trece la următorul pas în alegerea sistemului de climatizare.
În baza rezultatelor obţinute după calcularea capacităţii de răcire, va fi posibilă eliminarea imediată a opţiunilor care nu se potrivesc, întrucît nu toate tipurile de sisteme de climatizare au aceeaşi gamă de capacităţi.
Conform tabelului privind diistribuirea capacităţilor aparatelor de aer condiţionat, noi observăm că de exemplu, într-o odaie în care sunt necesari doar 2 kW de frig, este raţional să montaţi aparate de aer condiţionat de tip mobil, de fereastră sau de perete. Şi dimpotrivă, aparatele de alte tipuri, avînd doar modele cu o capacitate mare, nu sunt cea mai bună alegere din punct de vedere economic, întrucît sunt cu mult mai costisitoare.
Cunoscînd particularităţile diferitor tipuri de aparate de aer condiţionat, puteţi determina care aparat este cel mai potrivit pentru încăperea Dvs.
Tipuri de aparate de aer condiţionat
Aparate aer condiționat mobile – sunt avantajoase pentru că nu necesită cheltuieli mari (de timp, bani, materiale consumabile) pentru lucrările de montare. Vor fi o soluţie optimă pentru cei care arendează spaţii locative sau comerciale, întrucît, ulterior, nu vor avea nevoie de lucrări de demontare a sistemului de condiţionare.
Aparate de aer condiționat de fereastră - este cel mai economic şi fiabil model. Dar are cîteva dezavantaje semnificative: este zgomotos şi nu poate fi montat pe geamurile de plastic.
Aparate de aer condiționat de perete (sisteme split) - se folosesc pe larg în spaţiile locative şi în birouri. Datorită zgomotului redus şi dimensiunilor compacte ale blocului intern, ele au un aspect plăcut şi o funcţionalitate foarte bună. Aparatele de perete pot îndeplini mai multe funcţii. În plus, recent a apărut opţiunea de ionizare a aerului, ce dă un plus de calitate şi confort.
Aparate de aer condiționat de tip duct (tubulatură) - permit manipularea aerului din încăpere şi distribuirea aerului proaspăt de afară. În plus, dispersia aerului în încăpere se face printr-o reţea de conducte, de la o singură unitate, fapt pentru care acest sistem este rentabil din punct de vedere economic. Schimbul de aer se reglează printr-o supapă. Acest sistem va fi soluţia potrivită pentru cumpărătorii care doresc să păstreze intact aspectul exterior al încăperii, deoarece este vizibilă doar grila.
Aparate de aer condiționat de tip casetă - la fel ca şi aparatele de canal, se montează intr-un tavan fals, lasînd în exterior doar grila decorativă. Dar spre deosebire de aparatele de canal, «casetele» distribuie aerul direct în încăpere, fără canale de suflare.
Aparate de aer condiționat convertibile tavan/podea - sunt predecesorii aparatelor de tip split, avînd o singură diferenţă- ele se montează sub tavan sau se instalează vertical, pe podea.
În plus, aceste aparate au o gamă mai largă de puteri frigorifice.
Aparate de aer condiționat de tip coloană - sunt recomandate pentru încăperile largi, comune, cum ar fi: lobby-urile de hotel, holurile de cinematograf. Ele dispun de o putere frigorifică destul de mare, care este distribuită de la nivelul podelei, pe toată suprafaţa sălii. Se recomandă să evitaţi montarea în locurile de maximă concentrare a oamenilor, precum în apropierea caselor sau la masa administratorului, întrucît, în primul rînd, oamenii vor fi o piedică în distribuirea corectă aerului, şi în al doilea rînd, oamenii pot să răcească.
Cum să economisim corect la cumpărarea unui aparat de aer condiţionat?
Atunci cînd cumpărăm o instalaţie destul de costisitoare precum este aparatul de aer condiţionat, noi încercăm să economisim resursele băneşti, dar trebuie să ţinem cont de faptul că nu orice economie este folositoare:
La cumpărarea unui aparat de aer condiţionat, este nefavorabil să economisiţi:
- din contul capacităţii: dacă puterea frigorifică a aparatului Dvs. de aer condiţionat nu va corespunde celei calculate, atunci şi calitatea aerului în încăpere va avea de suferit;
- pe montare: montarea necalitativă a aparatului de aer condiţionat poate cauza defecţiuni frecvente şi ieşirea din funcţiune a sistemului;
- pe calitatea aparatului de aer condiţionat: o firmă puţin cunoscută pe piaţă poate să vă vîndă un echipament necalitativ, contrafăcut sau cu defecte, reparaţia căruia o să vă coste foarte mult.
- pe timpul de montare: efectuarea lucrului în regim de urgenţă de către specialistul de proiectare şi specialistul de montaj, va afecta negativ calitatea instalării şi va reduce perioada de funcţionare;
- pe timpul dedicat cunoaşterii aparatului: se recomandă conectarea sistemului doar după citirea documentaţiei tehnice.
La cumpărarea unui aparat de aer condiţionat, este ACCEPTABIL să economisiţi:
- din contul opţiunilor adiţionale: puteţi economisi considerabil renunţînd la funcţiile adiţionale, în favoarea unui aparat cu un set standard de funcţii;
-pe baza unui model mai vechi: modelul care a fost popular în anul precedent, o să Vă aducă o reducere în anul curent;
- valorificînd reducerilor de sezon: comercianţii deseori practică reduceri sezoniere şi de sărbători;
- făcînd achiziţia cu anticipare: dacă veţi cumpăra echipamentul de climatizare nu chiar în plin sezon, veţi avea mai multe şanse să găsiţi un preţ mai mic (deşi asortimentul ar putea fi redus);
- făcînd o alegere corectă: specialistul în echipamente de climatizare o să vă ajute să alegeţi modelul optim pentru Dvs., reieşind din necesităţile şi condiţiile dvs;
- pe baza brandului: alegînd o marcă mai puţin cunoscută, dar cu acceaşi clasă energetică.
Acum, Dvs. ştiţi cum să alegeţi un aparat de aer condiţionat! Noi sperăm că, cu ajutorul sfaturilor noastre, alegerea Dvs. va fi reuşită, iar climatul în casa Dvs — favorabil!
Dacă mai aveţi întrebări cu privire la alegerea aparatului de aer condiţionat, consultanţii portalului nostru Cumpara.md vor fi bucuroşi să vă ajute.
Să facem o alegere corectă împreună!
După cum se ştie, condiţiile meteorologice au o influenţă semnificativă asupra vieţii organismelor, iar organismul uman nu este o excepţie. Prin urmare, este important să păstrăm o anumită temperatură şi umiditate în încăperea în care ne aflăm.
Pentru menţinerea unui climat favorabil într-un spaţiu închis, sunt folosite diferite tipuri de aparate de aer condiţionat, în funcţie de destinaţia lor: pentru automobil, pentru casă, industriale, cu destinaţie specială.
În pofida unor stereotipuri create, multe aparate de aer condiţionat pot nu doar să răcească, dar şi să încălzească o încăpere! Încălzirea şi răcirea aerului - sunt două funcţii opuse, pe care aparatele de aer condiţionat le îndeplinesc cu diferite grade de succes.
Prin urmare, din punct de vedere al eficienţei, printre parametrii unui aparat de aer condiţionat, se vor deosebi capacitatea de răcire (puterea frigorifică) şi capacitatea de încălzire (puterea calorică). Dar, întrucît sarcina de bază a aparatului de aer condiţionat este răcirea aerului (în timp ce pentru încălzire sunt mai eficiente instalaţiile termice), capacitatea de răcire ne interesează mai mult, şi la efectuarea alegerii, vom lua drept reper anume acest parametru.
Uneori se confundă capacitatea de răcire cu consumul de energie. Însă este destul de uşor să identificăm deosebirea dintre aceşti parametri- dacă energia consumată arată de cîtă putere are nevoie aparatul pentru a funcţiona, atunci capacitatea de răcire indică cît ”frig” se obţine în rezultatul consumului de energie respectiv. De obicei, energia consumată este mai mică decît capacitatea de răcire de 2.5-4 ori. Această diferenţă (sub formă de raport) este numită eficienţă energetică a aparatului de aer condiţionat, cu abrevierea «EER».
Calcularea corectă a puterii frigorifice a aparatului de aer condiţionat influienţează direct asupra termenului şi condiţiilor de exploatare ale aparatului, întrucît fără anumite rezerve de putere, acesta riscă să nu facă faţă sarcinii de răcire a aerului în perioadele de încărcare maximă, şi chiar să iasă din funcţiune.
Economisind sau calculînd greşit capacitatea aparatului de aer condiţionat, riscaţi ca într-o zi foarte însorită, să ajungeţi într-o încăpere supraîncălzită. Este posibil sa se întîmple şi invers - în condiţiile unei puteri ridicate, se declanşează mecanismul de deconectare automată, astfel cauzînd întreruperi în activitatea aparatului de aer condiţionat. Acest lucru, la rîndul său, va provoca uzarea rapidă a aparatului, în legătură cu un regim de funcţionare defectuos.
Calcularea puterii aparatului de aer condiţionat
Convenţional, pot fi delimitate 3 metode de calculare a capacităţii de răcire a aparatului de aer condiţionat, care se deosebesc după exactitate şi parametrii încăperii:
1. Calcularea aproximativă a capacităţii de răcire.
Pentru un calcul aproximativ al capacităţii de răcire a unei încăperi, este suficient să cunoaşteţi dimensiunile acesteia. Aproximativ 1 kW de frig la 10 m2 încăpere. Dacă să luăm în calcul şi înălţimea încăperii, atunci la fiecare 25-30 m3 vom avea cîte 1kW de putere frigorifică. De obicei, datele tehnice ale aparatelor de aer condiţionat ale diferitor producători conţin tabele după care se poate aprecia, cu aproximaţie, capacitatea necesară.
2. Calcularea exactă a puterii frigorifice.
De regulă, acest calcul este efectuat de specialiştii în alegerea echipamentelor de climatizare, în funcţie de răspunsurile Dvs. la întrebările simple, puse la telefon sau în forma unei anchete electronice.
2.1. Care este destinaţia încăperii? ?
Pentru diferite destinaţii se potrivesc diferite tipuri de aparate de aer condiţionat. De exemplu, va fi iraţional să instalaţi un aparat de tip split într-o odaie mică. Pe lîngă faptul că aparatul nu va lucra la capacitate deplină, tavanul fals va reduce şi mai mult spaţiul încăperii. La fel, pentru dormitor nu va fi potrivit un aparat de tip monobloc mobil, care este destul de zgomotos. Iar într-un apartament cu mai multe odăi nu va fi rentabil să instalaţi sisteme split separate (în comparaţie cu sistemul multizonal).
2.2. Ce scop urmăriţi cumpărînd un aparat de aer condiţionat?
Sistemele de climatizare diferă nu doar după tip şi capacitate, dar şi după destinaţie şi funcţionalitate. Există aparate de aer condiţionat care distribuie în încăpere aer proaspăt şi aer recirculat. Deasemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că un aparat de aer condiţionat nu doar asigură o temperatură confortabilă pe timp de vară, dar şi încălzeşte aerul pe timp de iarnă.
2.3. Ce dimensiuni are încăperea?
Aceasta ne va ajuta să estimăm capacitatea necesară a aparatului de aer condiţionat.
2.4. Cîte odăi cuprinde încăperea?
Şi trebuie să fie modificaţi parametrii de funcţionare a sistemului de condiţionare pentru fiecare odaie în parte? Această informaţie se foloseşte pentru a stabili modul cel mai potrivit de instalare a sistemului- un singur aparat de aer condiţionat pentru toate odăile, sau cîte unul pentru fiecare odaie.
2.5. Există în încăpere surse care generează multă căldură?
Informaţia despre sursele suplimentare de căldură este foarte importantă pentru calculul activităţii sistemului de climatizare în sezonul cald. Acest lucru va permite să apreciem cum se va modifica puterea frigorifică a aparatului de aer condiţionat. De exemplu, aragazul va emana o cantitate semnificativă de căldură, pe care va trebui să o compensăm cu ajutorul sistemului de climatizare. În perioada rece a anului, valoarea emisiilor de căldură nu este atît de importantă, întrucît reglarea capacităţii termice a aparatului este cu mult mai simplă.
2.6. Cum sunt aşezaţi pereţii încăperii după punctele cardinale, şi mai ales pereţii cu geamuri?
Radiaţia solară influienţează semnificativ asupra cantităţii de căldură emanată în încăpere şi respectiv, asupra puterii frigorifice a aparatului de aer condiţionat. Dacă ferestrele sunt orientate spre sud, atunci necesarul de frig va trebui mărit corespunzător.
2.7. Cîte persoane se vor afla în încăpere?
Să nu uităm că şi omul este o sursă de căldură, care în condiţii normale, emană cca 100 W de energie. Iar dacă se efectuează un lucru foarte solicitant din punct de vedere fizic, atunci această valoare creşte aproape îndoit, şi invers, atunci cînd omul doarme- el emană mai puţină căldură.
Fiţi de acord că nu este greu să răspundeţi la întrebările menţionate mai sus, iar aceasta va facilita lucrul unui specialist în calculul sistemelor de climatizare şi va face calculul mai exact, respectiv şi noul sistem de condiţionare mai eficient!
3. Calculul exact al capacităţii de răcire a aparatului de aer condiţionat
Calculul exact al puterii frigorifice necesare se efectuează numai de către specialist, după vizitarea încăperii. Pentru a lua în calcul toate detaliile care pot avea o influienţă asupra alegerii aparatului, cel mai bine este să apelaţi la profesionişti, care să vadă nemijlocit încăperea.
Un profesionist va face toate măsurătorile necesare şi va lua în calcul condiţiile nespecificate ale încăperii respective. De exemplu se poate adeveri c ă încăperea Dvs. are doi pereţi orientaţi spre sud şi est, şi din nou va fi necesar un factor mai mare de compensare a radiaţiei solare. Sau, de exemplu, încăperea Dvs. se află nemijlocit sub acoperiş, în acest caz va trebui să luaţi în considerare căldura transmisă prin tavan.
Odată ce am determinat capacitatea de răcire necesară şi am redus gama de opţiuni, putem trece la următorul pas în alegerea sistemului de climatizare.
În baza rezultatelor obţinute după calcularea capacităţii de răcire, va fi posibilă eliminarea imediată a opţiunilor care nu se potrivesc, întrucît nu toate tipurile de sisteme de climatizare au aceeaşi gamă de capacităţi.
Conform tabelului privind diistribuirea capacităţilor aparatelor de aer condiţionat, noi observăm că de exemplu, într-o odaie în care sunt necesari doar 2 kW de frig, este raţional să montaţi aparate de aer condiţionat de tip mobil, de fereastră sau de perete. Şi dimpotrivă, aparatele de alte tipuri, avînd doar modele cu o capacitate mare, nu sunt cea mai bună alegere din punct de vedere economic, întrucît sunt cu mult mai costisitoare.
Cunoscînd particularităţile diferitor tipuri de aparate de aer condiţionat, puteţi determina care aparat este cel mai potrivit pentru încăperea Dvs.
Tipuri de aparate de aer condiţionat
Aparate aer condiționat mobile – sunt avantajoase pentru că nu necesită cheltuieli mari (de timp, bani, materiale consumabile) pentru lucrările de montare. Vor fi o soluţie optimă pentru cei care arendează spaţii locative sau comerciale, întrucît, ulterior, nu vor avea nevoie de lucrări de demontare a sistemului de condiţionare.
Aparate de aer condiționat de fereastră - este cel mai economic şi fiabil model. Dar are cîteva dezavantaje semnificative: este zgomotos şi nu poate fi montat pe geamurile de plastic.
Aparate de aer condiționat de perete (sisteme split) - se folosesc pe larg în spaţiile locative şi în birouri. Datorită zgomotului redus şi dimensiunilor compacte ale blocului intern, ele au un aspect plăcut şi o funcţionalitate foarte bună. Aparatele de perete pot îndeplini mai multe funcţii. În plus, recent a apărut opţiunea de ionizare a aerului, ce dă un plus de calitate şi confort.
Aparate de aer condiționat de tip duct (tubulatură) - permit manipularea aerului din încăpere şi distribuirea aerului proaspăt de afară. În plus, dispersia aerului în încăpere se face printr-o reţea de conducte, de la o singură unitate, fapt pentru care acest sistem este rentabil din punct de vedere economic. Schimbul de aer se reglează printr-o supapă. Acest sistem va fi soluţia potrivită pentru cumpărătorii care doresc să păstreze intact aspectul exterior al încăperii, deoarece este vizibilă doar grila.
Aparate de aer condiționat de tip casetă - la fel ca şi aparatele de canal, se montează intr-un tavan fals, lasînd în exterior doar grila decorativă. Dar spre deosebire de aparatele de canal, «casetele» distribuie aerul direct în încăpere, fără canale de suflare.
Aparate de aer condiționat convertibile tavan/podea - sunt predecesorii aparatelor de tip split, avînd o singură diferenţă- ele se montează sub tavan sau se instalează vertical, pe podea.
În plus, aceste aparate au o gamă mai largă de puteri frigorifice.
Aparate de aer condiționat de tip coloană - sunt recomandate pentru încăperile largi, comune, cum ar fi: lobby-urile de hotel, holurile de cinematograf. Ele dispun de o putere frigorifică destul de mare, care este distribuită de la nivelul podelei, pe toată suprafaţa sălii. Se recomandă să evitaţi montarea în locurile de maximă concentrare a oamenilor, precum în apropierea caselor sau la masa administratorului, întrucît, în primul rînd, oamenii vor fi o piedică în distribuirea corectă aerului, şi în al doilea rînd, oamenii pot să răcească.
Cum să economisim corect la cumpărarea unui aparat de aer condiţionat?
Atunci cînd cumpărăm o instalaţie destul de costisitoare precum este aparatul de aer condiţionat, noi încercăm să economisim resursele băneşti, dar trebuie să ţinem cont de faptul că nu orice economie este folositoare:
La cumpărarea unui aparat de aer condiţionat, este nefavorabil să economisiţi:
- din contul capacităţii: dacă puterea frigorifică a aparatului Dvs. de aer condiţionat nu va corespunde celei calculate, atunci şi calitatea aerului în încăpere va avea de suferit;
- pe montare: montarea necalitativă a aparatului de aer condiţionat poate cauza defecţiuni frecvente şi ieşirea din funcţiune a sistemului;
- pe calitatea aparatului de aer condiţionat: o firmă puţin cunoscută pe piaţă poate să vă vîndă un echipament necalitativ, contrafăcut sau cu defecte, reparaţia căruia o să vă coste foarte mult.
- pe timpul de montare: efectuarea lucrului în regim de urgenţă de către specialistul de proiectare şi specialistul de montaj, va afecta negativ calitatea instalării şi va reduce perioada de funcţionare;
- pe timpul dedicat cunoaşterii aparatului: se recomandă conectarea sistemului doar după citirea documentaţiei tehnice.
La cumpărarea unui aparat de aer condiţionat, este ACCEPTABIL să economisiţi:
- din contul opţiunilor adiţionale: puteţi economisi considerabil renunţînd la funcţiile adiţionale, în favoarea unui aparat cu un set standard de funcţii;
-pe baza unui model mai vechi: modelul care a fost popular în anul precedent, o să Vă aducă o reducere în anul curent;
- valorificînd reducerilor de sezon: comercianţii deseori practică reduceri sezoniere şi de sărbători;
- făcînd achiziţia cu anticipare: dacă veţi cumpăra echipamentul de climatizare nu chiar în plin sezon, veţi avea mai multe şanse să găsiţi un preţ mai mic (deşi asortimentul ar putea fi redus);
- făcînd o alegere corectă: specialistul în echipamente de climatizare o să vă ajute să alegeţi modelul optim pentru Dvs., reieşind din necesităţile şi condiţiile dvs;
- pe baza brandului: alegînd o marcă mai puţin cunoscută, dar cu acceaşi clasă energetică.
Acum, Dvs. ştiţi cum să alegeţi un aparat de aer condiţionat! Noi sperăm că, cu ajutorul sfaturilor noastre, alegerea Dvs. va fi reuşită, iar climatul în casa Dvs — favorabil!
Dacă mai aveţi întrebări cu privire la alegerea aparatului de aer condiţionat, consultanţii portalului nostru Cumpara.md vor fi bucuroşi să vă ajute.