1100

22 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie din Bucuresti



 
IMAGINI ARHIVA Mineriada din 13-15 iunie, Bucuresti


 
Miercuri incepe comemorarea a 22 de ani de la cea mai sangeroasa mineriada, care a avut loc pe 13-15 iunie in Bucuresti. Peste 1.000 de persoane au fost ranite si sute de oameni au fost arestati in urma evenimentelor din iunie 1990, marcate de o interventie in forta a minerilor impotriva protestatarilor din Piata Universitatii. Bilantul oficial al mortilor a fost de sase, dintre care patru prin impuscare, insa asociatiile victimelor mineriadelor sustin ca numarul celor care si-au pierdut viata a fost mult mai mare.
  • Click pe poza pentru FOTOGALERIE
 
Intr-un material postat in urma cu doi ani pe blogul sau, fostul presedinte Ion Iliescu a afirmat ca mineriada din 1990 a fost efectul, si nu cauza violentelor declansate in ziua de 13 iunie, el adaugand ca "unora (dintre manifestanti, n.r.) li s-au inoculat si iluzii desarte de catre cei ce-i stimulau, inclusiv financiar, pentru a provoca dezordine".
 
In 2010, presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe predecesorul sau, Ion Iliescu, ca "are o responsabilitate" fata de cei care au murit la Revolutia din 1989 si la Mineriada din 13-15 iunie 1990. "Iliescu are responsabilitatile lui. Oricat vrea sa apara ca ingerasul luminos al Revolutiei, Iliescu are o mare responsabilitate pentru oamenii care au murit la Revolutie ca si la Mineriada din 13-15 iunie 1990", a sustinut Basescu, la postul B1 TV. El a adaugat ca a "privit Revolutia la televizor".

Referitor la dosarele militare legate de Revolutie, recent declasificate de Guvern, Basescu a precizat ca nu au fost desecretizate si filele care detaliaza retelele de comunicatii, care isi pastreaza si in prezent traseul si, implicit, caracterul secret.

In replica, Iliescu l-a catalogat drept "iresponsabil" pe seful statului pentru aceste afirmatii. "Nu ii e rusine? E un iresponsabil domnul Basescu daca face asemenea declaratii, si este regretabil pentru politica pe care o face", a declarat pentru Agerpres fostul sef de stat.
 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12509433-video-fotogalerie-22-ani-mineriada-din-13-15-iunie-din-bucuresti.htm
0