627

Peter Thiel: Dincolo de domeniul calculatoarelor, evolutia lumii s-a oprit in anii '60


  Investitorul miliardar si fostul CEO al PayPal, Peter Thiel (foto), a tinut o prelegere la Stanford. Studentul Blake Masters a notat tot ce a zis ilustrul antreprenor si a prezentat ideile lui Thiel intregii lumi. In principiu, Peter Thiel este foarte dezamagit de ultimii 50 de ani ai procesului de dezvoltare umana.
Thiel spune ca in istoria recenta - de la inventia motorului cu aburi, in secolul 17, la inovatiile din anii '60, procesul tehnologic a fost extraordinar, nu s-a oprit nicicand. In societatile umane, oamenii fac bani dupa ce ii iau de la alti oameni. Revolutia industriala presupunea ca oamenii sa obtina bani prin schimburi, nu prin aceasta "jefuire".

Pe planeta Pamant, au locuit, pana acum, 100 miliarde de oameni. Cei mai multi, subliniaza Peter Thiel, au facut parte din societatile stagnante; succesul implica solicitarea valorii, nu crearea ei. In aceste conditii, acceleratia tehnologica masiva din ultimele sute de ani este memorabila.
Apogeul optimismului tehnologic a fost atins in anii '60, cel mai probabil. Oamenii au crezut in viitor. Vorbeau despre viitor. Multi dintre ei erau foarte increzatori in urmatorii 50 de ani. Dar cu exceptia sectorului computerelor, lucrurile au stagnat. Veniturile per capita sunt in crestere, in timp ce salariile medii bat pasul pe loc inca din 1973. Oamenii se gasesc intr-un scenariu alarmant de tipul "Alice in Tara Minunilor", in care trebuie sa se straduiasca mai mult si mai mult, sa lucreze ore in sir, doar pentru a ramane in acelasi loc. Acest proces de stagnare este complex, precizeaza Thiel si datele financiare nu il pot defini intrutotul. Demonstreaza insa ca progresul inregistrat in ultimii 200 de ani incepe sa scartaie.

Thiel spune ca am uitat cum sa trecem de la 0 la 1; din cauza globalizarii, ne-am concentrat asupra copierii unor tehnologii deja existente si mutarea lor in alte zone tehnice. Thiel spune ca mergem de la 1 la n.

Progresul vine in doua "arome": orizontal/extensiv si vertical/intensiv. Progresul orizontal sau extensiv inseamna copierea unor elemente care functioneaza. Intr-un cuvant, inseamna "globalizare". Ganditi-va la cum va arata China peste 50 de ani. Pariul sugereaza ca va semana cu SUA acestor ani. Orasele vor fi ocupate, masinile - copiate si sistemele feroviare - la fel de copiate. E posibil ca unii pasi sa fie "sariti". Dar procesul de "xeroxare" va ramane acelasi.

Progresul vertical sau intensiv, spre deosebire de cel orizontal, inseamna inovatie. Tehnologie. Progresul implica trecerea de la 0 la 1 (nu de la 1 la n in contextul globalizarii). Avem exemple de un asemenea avant in California, Silicon Valley. Dar nu stim daca doza de progres vertical este suficienta. Oamenii se concentreaza tot mai des asupra globalizarii, nu a tehnologiei. Ca si societate, tindem sa credem intr-un final tehnologic al istoriei, conchide Peter Thiel.
Autor: Silviu Marian Banila

0