1062

Oamenii se plâng că sunt furaţi de Apă-Canal

 
Consumatorii din Capitală sunt nemulţumiţi că furnizorul îi obligă să plătească şi apa pe care nu o consumă.
 
Mai mulţi chişinăuieni ni s-au plâns că de luni de zile plătesc mai mult pentru apă decât indică datele contorului. La aceste cheltuieli se adaugă şi plata pentru testarea contoarelor, lucru obligatoriu o dată la cinci ani.
 
„Acum o lună mi-a venit acasă un inspector de la Apă-Canal şi a verificat contoarele. Mi-a spus că trebuie duse la control, fiindcă au fost exploatate mai mult de cinci ani. M-au avertizat că dacă doresc să nu plătesc diferenţa de volum dintre datele contorului de la bloc şi cel din apartament, va trebui
să-mi cumpăr un apometru performant", spune pensionarul Tudor Grumeza. Bărbatul susţine că a fost ameninţat că, în caz contrar, îi vor fi adăugaţi în factură zece metri cubi de apă.
 
Vasile Rebeja, un alt chişinăuian, ni s-a plâns că, în afară de faptul că a achitat 84 de lei pentru verificarea unui contor, a trebuit să-i plătească şi instalatorului care i-a cerut 50 de lei. „Alţi furnizori de servicii includ în tarif toate cheltuielile suplimentare", afirmă nedumerit Vasile Rebeja.
 
APĂ-CANAL SE JUSTIFICĂ
Constantin Becciev, director la Apă-Canal, precizează că întreprinderea pe care o conduce îşi asumă toate cheltuielile ce se fac până la intrarea în bloc. „Ţevile şi apometrele din interior sunt proprietatea locatarilor. Aşa că ei trebuie să aibă grijă de ele", a explicat Becciev.
 
Iar cât priveşte repartizarea diferenţei de volum, Constantin Becciev a spus că aceasta este împărţită egal între locatari. „90% din consumatori au contoare de tipul A şi B, care nu înregistrează tot volumul de apă ce curge prin robinet. Din acest motiv apar diferenţe mari între cifrele indicate de contorul de la bloc şi suma volumului consumat arătat de aparatele din apartamente", explică directorul Apă Canal.
 
Anul trecut, din cauza diferenţei de volum a rămas neachitată plata pentru patru milioane de metri cubi de apă rece şi două milioane de metri cubi de apă caldă. Nu achită diferenţa de volum doar chişinăuienii care şi-au procurat contoare de categoria C şi D. Dar acestea trebuie instalate pe cont propriu. Constantin Becciev a menţionat că în urma controalelor s-a stabilit că doar 20% din consumatori au aparate de măsurat în regulă.
 
DREPTURI ÎNCĂLCATE
Reprezentanţii conducerii Apă-Canal spun că angajaţii sunt nevoiţi să umble din casă în casă şi să verifice starea contoarelor, pentru că prea puţini consumatori le duc la testare fără să fie obligaţi. Roman Mihăieş, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor, a menţionat că Apă-Canal nu are dreptul să-i oblige pe oameni să achite mai multă apă decât arată contorul din apartament, fiindcă aparatele au fost certificate. „Furnizorul de apă, administratorii blocurilor şi consumatorii trebuie să decidă de comun acord modalitatea de achităre a diferenţei de volum", consideră Roman Mihăieş.
 
CONTOARE PERFORMANTE
Un contor de categoria C sau D, care i-ar permite consumatorului să nu plătească diferenţa de volum, costă circa 250-300 de lei. De obicei, într-un apartament este nevoie de cel puţin două apometre. La această sumă se adaugă plata pentru instalare, care diferă de la caz la caz.
 
ADEVARUL 
0