1221

Raport Amnesty International: Moldova restanţieră la capitolul drepturile omului

Republica Moldova manifestă un grad scăzut de toleranţă faţă de minorităţile religioase şi alte minorităţi, iar Legea privind nediscriminarea rămîne a fi neadoptată. Constatările fac parte din noul Raport annual al Amnesty International Moldova.
Proiectul legii cu privire la nediscriminare a fost remis Parlamentului în februarie, însă acesta nu a fost aprobat până la finele anului trecut. Mai  există opunere faţă de prevederea ce ţine de interzicerea discriminării în baza orientării sexuale. Legea nu a asigurat într-un mod clar un mecanisme de plîngere şi sancţiuni adecvate.
De asemenea, Raportul reflectă problemle legate de tortură şi rele tratamente în locurile de denţie din ţară.
Un loc aparte este dedicate impunităţii în cazul evenimentelor din aprilie 2009. Autorii raportului menţionează că din 100 de plîngeri în urma evenimentelor în cauză, din care 57 s-au soldat cu pornirea investigaţiilor oficiale, 27 de cazuri au dus la urmărire penală şi numai în două cazuri au fost pronunţate sentinţe de condamnare.
Se face referire la Raportorul Special al ONU privind libertatea religiei şi convingerii, unde se spune că în septembrie 2011 membrii minorităţilor religioase s-au ciocnit de intimidare şi acte de vandalism din partea enoriaşilor Bisericii Ortodoxe. Legea cultelor din 2007 a fost criticată pentru acordarea Bisericii Ortodoxe a Moldovei „o importanţă specială şi un rol de lider”, faptul care a adus la discriminarea altor confesiuni.
Cazul lui Ernest Vardanean graţiat de administraţia de la Tiraspol şi Ostap Popovschii sunt indicate la capitolul despre regiunea transnistreană.
(raport) http://www.actualitati.md/md/md-raport-amnesty-international-moldova-restantiera-la-capitolul-drepturile-omului/  
0