1013

MAI se apără: Creşterea nivelului criminalităţii este doar o “senzaţie”

Ministerul Afacerilor Interne nu recunoaşte că în ultima perioadă, în Republica Moldova este vizibilă creşterea nivelului infracţional. Într-un articol publicat astăzi pe site-ul instituţiei, angajaţii instituţiei au calificat drept „speculaţii” declaraţiile mai multor politicieni precum că nivelul criminalităţii în ţară a ajuns la un nivel de risc.

“Creşterea nivelului criminalităţii sunt doar nişte judecăţi de valoare, care adesea au motivaţie politică, în funcţie de criteriile care se pun la bază”, se precizeză în comunicat.

Potrivit specialiștilor MAI, senzaţia de „creştere a nivelului infracţional”, este un produs virtual, provocat de riscurile implementării consecvente a politicilor de toleranţă zero a „tăinuirii infracţiunilor de la evidenţă”, de înregistrare obligatorie a tuturor sesizărilor cu privire la infracţiuni, de pornire imediată a cauzelor penale şi cercetarea efectivă a acestora „pe urme fierbinţi”.

O altă „cauză”, care a generat pretinsa „creştere cu circa 10% a numărului infracţiunilor”, dar, de fapt, creşterea numărului cauzelor penale pornite, este completarea, la 24 mai2009, aCodului penal cu art. 2641 ”Conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe”, potrivit aceleiaşi surse.

MAI susţine că analiza datelor statistice, a cadrului legal aferent şi altor surse demonstrează cu certitudine că, în realitate, nu este vorba de o creştere a ratei criminalităţii. Din contra, astăzi se urmăreşte o tendinţă descendentă (nesemnificativă) a numărului sesizărilor parvenite la organul de urmărire penală.

Actualităţi.md precizeză că Partidul Socialiştilor în frunte cu Igor Dodon, dar şi deputatul neafiliat, Mihai Godea, a cerut demisia ministrului de Interne, Alexei Roibu pe motiv că rata criminalităţii ar fi ieşit de sub control.
 http://www.actualitati.md/md/md-mai-se-apara-cresterea-nivelului-criminalitatii-este-doar-o-senzatie/
0