1112

Dodon, despre strategia „Moldova 2020”: Parcă ar fi o teză de licență a unui student de la ASEM

Documentul de planificare a strategiei de dezvoltare a RM în perioada de pînă în 2020 a stîrnit şi astăzi multe critici în Parlament.

Deputatul socialist Igor Dodon a declarat că strategia nu ar fi bună, deoarece nu ar avea nici scopuri bine formulate, nici planificări riguroase, nici obţinerea unor interese de lungă durată ale țării, nici capacitate de mobilizare.

„Într-o mare măsură, proiectul propus seamănă a o teză de licență bunicică a unui student de la ASEM și, apropos, am dori să știm cît costă o astfel de lucrare, cîți bani s-au cheltuit din granturi și împrumuturi străine pentru elaborarea acesteia”, a declarat Dodon.

În proiectul Strategiei Naţionale de Dezvoltare Moldova 2020 practic lipsesc viziuni clare privind dezvoltarea spațiului rural și sectorului agricol, iar problema ocrotirii mediului înconjurător este ilustrată doar superficial, mai susţine socialistul.

„În strategie lipsesc măsurile și acțiunile concrete ce ar duce la sporirea investițiilor în sector și implementării tehnologiilor avansate ce ar contribui la sporirea productivității muncii, randamentelor la hectar, utilizării eficiente a terenurilor agricole și ca rezultat la creșterea nivelului de trai în sectorul rural”, spune Igor Dodon, care le-a sugerat reprezentanţilor Guvernului să vină cu idei mai îndrăzneţe, de vreme ce statul are atîta suport din exterior.

Actualităţi.md aminteşte că ieri, Strategia Naţională de Dezvoltare “Moldova 2020″, a fost blocată în legislativ, după ce Partidul Socialiştilor a criticat proiectul, iar PL s-a opus includerii pe ordinea de zi a strategiei.

Strategia Naţională de Dezvortare „Moldova2020” presupune dezvoltarea economică a ţării, urmînd șapte priorităţi. Iar această creştere economică ar fi posibilă prin înlăturarea barierelor critice care constrîng activitatea economică.

Potrivit Guvernului, finalitatea proiectului ar fi ca în următorii şapte ani, economia Republicii Moldova să înregistreze o creştere economică calitativă, iar rata sărăciei să fie redusă cu 10 la sută. Totodată, 80 la sută din drumurile naţionale şi locale să fie aduse în stare bună şi foarte bună.

Strategia Naţională de Dezvoltare “Moldova 2020″ a fost aprobată de Guvern pe 21 martie curent.
 http://www.actualitati.md/md/dodon-proekt-napominaet-neplohuyu-diplomnuyu-rabotu-studenta-asem-a/
0