1164

Timofti nu vede nicio contradicţie dintre CSI şi integrarea europeană

Statutul de membru al Comunităţii Statelor Independente nu încurcă integrării europene. Despre aceasta Preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, a declarat în cadrul un interviu pentru postul TV „Euronews”.

Timofti a spus că nu vede nicio contradicţie între apartenenţa la CSI şi depunerea eforturilor în direcţia apropierii de UE.

„Nu aş spune că există contradicţii, dar aş spune că există un obiectiv concret, propus de actuala guvernare şi de populaţie. Nu este o coincidenţă că sute de mii de moldoveni muncesc în statele din Europa. De asemenea, aş vrea să îmi exprim regretul că mulţi dintre aceştia se află acolo ilegal. Noi cunoaştem acest lucru, fapt cunoscut şi în ţările unde lucrează cetăţenii noştri. Noi am dori să schimbăm situaţia, să facem ca ei să nu se mai ascundă şi ca ei să folosească doar căile legale”, susţine şeful statului.

Acesta a mai spus că ar fi lansat o concepţie potrivit căreia toţi moldovenii trebuie să se unească în jurul unei idei comune şi anume cea de integrare europeană.

Întrebat de ce a ales ca primă destinaţie capitala europeană, Nicolae Timofti a spus că acest lucru reiese din concepţie propusă de el prin care cetăţenii moldoveni susţin obiectivul de integrare europeană.

„Europa înseamnă respectarea drepturilor omului, renaşterea economiei, bazată pe concurenţă, aceasta însemnînd respectarea dreptului la proprietate”, a răspuns Timofti întrebat ce semnificaţie are Europa pentru Republica Moldova.

Actualităţi.md precizează că, deşi, Preşedintele Nicolae Timofti consideră că este autorul ideei naţionale de integrare europeană, aceasta a devenit o prioritate naţională în 2006 pe timpul guvernării comuniste.

Amintim că în timpul vizitei de la Bruxelles, Nicolae Timofti a avut întrevederi cu preşedintele UE, Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, care l-au felicitat cu prilejul alegerii în funcţia de preşedinte al RM.

Pe 16 mai curent, partidele din cadrul AlE, împreună cu deputatul neafiliat Mihai Godea şi grupul socialiştilor, în frunte cu Igor Dodon, au votat pentru candidatura lui Nicolae Timofti la funcţia de preşedinte al ţării. Comuniştii au boicotat procedura de alegere.
 http://www.actualitati.md/md/md-timofti-nu-vede-nicio-contradictie-dintre-csi-si-integrarea-europeana/
0