Persoanele infectate cu HIV, discriminate de medici
Nu merg la medic, renunţă la familie sau nu se pot angaja la serviciu. Sunt doar câteva situaţii din viaţa persoanelor C de la noi din ţară. Şi asta din cauza că aceşti oameni continuă să fie discriminaţi, iar puţini dintre ei se hotărăsc să-şi caute dreptatea.
Acum 12 ani Denis a aflat că este infectat cu Virusul Imunodeficienţei Umane. În tot acest răstimp a fost nevoit să înfrunte situaţii deloc uşoare. Cel mai greu i-a fost atunci când diagnosticul său a devenit cunoscut la serviciu.
"Am fost discriminat într-o manieră inadmisibilă. Colegii de la serviciu au organizat şi o votare pentru a decide dacă voi rămâne sau nu printre ei. Am ştiut. însă. care îmi sunt drepturile. Am spus că am dreptul să muncesc la fel ca toţi ceilalţi", a spus Denis.
Marea problemă pentru oamenii ca Denis rămâne a fi accesul la servicii medicale.
"Activitatea noastră zi de zi ne arată că medicii sunt cei care discriminează cel mai mult această categorie de persoane, prin divulgarea informaţiilor confidenţiale ce ar trebui să le cunoască doar medicul şi pacientul", a precizat directorul Institutului pentru Drepturile Omului, vanu Jereghi.
Datele celor de la IDOM sunt confirmate şi de rezultatele unui studiu efectuat de Liga Persoanelor care trăiesc cu HIV. Astfel, peste 40 la sută dintre persoanele infectate se simt discriminate în cadrul instituţiilor medicale. Fiecare al doilea intervievat a declarat că statutul i-a fost divulgat de către lucrătorul medical fără consimţământul său. Responsabilii de la Ministerul Sănătăţii neagă acuzaţiile.
"Există, acestea sunt însă cazuri unice, datorită sistemului care este implementat în Moldova, datorită pregătirii cadrelor medicale", a declarat vicedirectorul Centrului de Sănătate Publică, Ştefan Gheorghiţă.
Studiul mai atestă că 34% dintre moldovenii cu HIV renunţă să dea naştere copiilor, iar mai bine de 40 la sută evită să meargă la medic. Alte peste 12 % renunţă la studii sau decid să nu se căsătorească. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 403 persoane pe întreg teritoriul ţării. În Republica Moldova oficial sunt înregistrate peste 7 mii de persoane bolnave de SIDA, cea mai mare incidenţă a cazurilor fiind înregistrată la Bălţi.
În Moldova, primele persoane infectate cu virusul HIV au fost înregistrate în anul 1987. Datele oficiale ale Ministerului Sănătăţii arată că, pe 1 ianuarie 2012, în ţara noastră erau înregistrate 7.032 de persoane infectate cu HIV, dintre care 2.268 - în zona de est a ţării. Peste 70 la sută din numărul persoanelor infectate au vârsta cuprinsă între 15 şi 39 de ani, iar 18 la sută sunt tineri de până la 24 de ani. În perioada 1989-2011, în Moldova, SIDA a făcut 1.053 de victime.
PUBLIKA.MD