641

Condamnaţi din primele zile de viaţă


Operaţia care i-ar putea salva viaţa lui Denis Puşca (doi ani) costă 150.000 de dolari  

Uitați de autorități, părinții bebelușilor cu malformații sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu pentru a-şi salva copiii, care, fără operaţii costisitoare, nu au şanse de supravieţuire.

Dacă un bebeluş cu malformaţii are nevoie urgentă de o operaţie, Ministerul Sănătăţii achită intervenţia chirurgicală în străinătate, din fondul special stabilit de la Buget. În realitate, banii sunt greu de obţinut, iar părinţii acestor copii sunt nevoiţi să treacă prin zile de coşmar până când reuşesc să strângă sumele necesare. Andrian Găncean, de numai şase luni, din satul Cioburciu, Ştefan Vodă, s-a născut cu o aortă mult mai mică decât una normală şi putea muri în orice clipă din pricina hipertensiunii pulmonare. Fiindcă în Moldova niciun chirurg nu-l poate vindeca, în ianuarie a fost operat de două ori, la o clinică din Kiev. Pe 15 mai va reveni în Capitala Ucrainei pentru cea din urmă operaţie şi cea mai scumpă.

„Medicii ne-au spus că va costă până la 13.000 de euro. Suntem la limită", spune Olga Găncean, mama băiatului. Femeia stă acasă cu copilul. Soţul ei lucrează pentru 2.000 de lei pe lună, la o fabrică de sticlă din Chişinău. „Am trimis o cerere către Ministerul Sănătăţii. Mi-au dat o scrisoare de garanţie prin care îmi oferă pentru operaţia băiatului 2.000 de euro. Dar abia în septembrie", mărturiseşte Lilia Găncean, bunica bebeluşului.

Gabriel Şevciuc din satul Sudarca, Donduşeni, a suferit de o malformaţie cardiacă. Bebeluşul de cinci luni a fost operat cu succes în aprilie. Cu toate că acest caz s-ar fi încadrat cu brio în priorităţile ministerului, costul intervenţiei, de 7.600 de euro, a fost suportat de părinţi. „În ianuarie am apelat la Ministerul Sănătăţii pentru un ajutor. Mi s-a spus că n-au bani. Am pierdut un copil şi n-am vrut să se întâmple acelaşi lucru şi cu Gabriel", spune Lilian Şevciuc, tatăl băiatului, care acum trebuie să returneze 3.000 de euro pe care i-a împrumutat pentru a-şi salva copilul.

BLESTEMUL LEUCEMIEI
Denis Puşca, de numai doi ani, din satul Ustia, Dubăsari, suferă de leucemie acută. Un transplant de măduvă osoasă, care i-ar reda sănătatea, costă 150.000 de dolari, la Moscova. Din lipsă de bani, părinţii băiatului au fost nevoiţi să aleagă pentru copil un tratament de chimioterapie, pentru care plătesc câte 8.000 de lei pe lună. „O dată la două luni băiatul meu merge la control, la Spitalul Clinic Republican pentru Copii din Moscova. O deplasare mă costă 500 de dolari. La Ministerul Sănătăţii mi s-a spus că nu au cu ce mă ajuta şi m-am împrumutat cu 15.000 de dolari", mărturiseşte Anatol Puşca, tatăl lui Denis, care munceşte ca şofer, cu ziua. Pe lună familia câştigă aproape 2.500 de lei, din care trebuie să achite datoria şi doctoriile care stagnează boala băiatului.

OFICIALII DIN SĂNĂTATE, FĂRĂ SOLUŢII
Pentru 2012, fondul Ministerului Sănătăţii pentru astfel de situaţii a fost de aproape 100.000 de euro. Chiar dacă prioritare sunt cazurile pediatrice grave, după 11 operaţii finanţate - atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, au fost epuizaţi aproape toţi banii planificaţi. „Din bugetul stabilit pentru 2012 ne-au mai rămas aproape 320.000 de lei (20.645 de euro) care ne mai ajung pentru trei operaţii", explică ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi.

La mila statului, pe lista de aşteptare

Din datele Ministerului Sănătăţii reiese că 35 de pacienţi aşteaptă acum să primească finanţare de la stat. Cei mai mulţi suferă de cancer, leucemie, boli cardiovasculare şi afecţiuni ortopedice. „Prioritatea numărul unu pentru noi sunt copiii cu malformaţii în primele zile după naştere. Aceştia sunt trimişi la Kiev, la Bucureşti sau la Moscova.

Apoi urmează cazurile care necesită transplanturi de măduvă osoasă", precizează ministrul Andrei Usatâi.
Pentru a putea beneficia de banii din visteria ministerului, pacienţii trebuie să obţină mai întâi un document de la consiliul medicilor din spitalul unde au fost luaţi în evidenţă. Apoi sunt examinaţi de un consiliu al Ministerului Sănătăţii. „Dacă nu avem bani în acest fond, cazul e programat pentru anul următor", adaugă oficialul. Oamenii, însă, sunt sceptici cu privire la operaţiile achitate integral de către Guvern. „În majoritatea cazurilor facem rost de bani prin anunţurile date la televizor şi de la donatorii particulari", spune Aliona Bercaci, directorul organizaţiei „Salvaţi Viaţa".

Transport anevoios
Anul trecut, de la Centrul Mamei şi Copilului au fost trimişi 12 nou-născuţi în străinătate, la intervenţii chirurgicale ce nu pot fi efectuate pe teritoriul ţării noastre. În 11 dintre cazuri operaţiile au fost încheiate cu succes, iar un copil a rămas neoperat. Din cauza unor complicaţii apărute în timpul transportului de la Chişinău la Kiev, părinţii au refuzat tratamentul. „Aici pregătim copiii şi documentaţia aferentă pentru a-i trimite în străinătate. Sunt duşi doar cu maşina, fiindcă nu avem avioane dotate pentru transport medical", precizează doctorul Dorina Rotaru.
 
ADEVARUL

0