Urechean către instituţiile medicale: DE CE nu angajaţi absolvenţi?
Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, acuză instituţiile subordonate Ministerului Sănătăţii de susţinerea unui mecanism care împiedică angajarea tinerilor specialişti, deşi există un deficit de cadre medicale de 30-40%. În aceste condiţii salariaţii instituţiilor medicale sunt nevoiţi să lucreze supranormă, în schimbul unor subvenţii salariale.
„ Este greu de înţeles de ce lipsesc anunţurile de angajare din partea acestor instituţii, deşi este clar că acestea se confruntă cu un deficit mare de angajaţi. De ce un medic să lucreze la o capacitate de 700%. Unde sunt absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior? De ce ei nu sunt angajaţi?”, sunt câteva dintre întrebările adresate de Urechean managerilor instituţiilor subordonate Ministerului Sănătăţii.
Auditul Curţii de Conturi a scos la iveală acordarea unor sporuri salariale, justificate de raportori prin volumul mare de muncă al angajaţilor instituţiilor, lucru criticat aspru de preşedintele Curţii.
„Salariile în domeniul ocrotirii sănătăţii sunt foarte mici. Prin urmare sunt şi puţini dintre absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior care doresc să se angajeze. Cât priveşte sporurile salariale practicate, acestea au rolul de a reduce numărul concedierilor şi menţinerea cadrelor”, a declarat şeful secției contabilitate și raportare din cadrul Ministerului Sănătății, Victor Stasiuc.
Auditorii au identificat probleme serioase în activitatea Centrelor de reabilitare pentru copii din Chișinău și Bălți. Aici sunt angajate mai puține persoane decât norma calculată în raport cu numărul de copii care sunt în instituții.
Pe lângă aceste încălcări Raportul de audit a scos la iveală încălcări grave la reparația sediului spitalului de Tuberculoză din satul Vorniceni, Strășeni. Inițial a fost stabilit un plan de cheltuieli de circa 2 mil de lei, dar în final s-a ajuns la suma de 5 mil lei, fiind încheiat un contract adițional cu compania care efectua lucrările de reconstrucție a clădirii.
Criticată a fost și administrația Agenției Medicamentului. Potrivit auditorilor, cele mai multe încălcări au fost depistate la procurarea medicamentelor și asigurarea cu surplus a instituțiilor medicale cu preparate medicamentoase.
„Nu există un management bun la asigurarea cu medicamente. Nu se ține cont de necesitate și se fac stocuri mari care nu reușesc să fie folosite de instituțiile medicale până la expirarea termenului de valabilitate”, a explicat raportorul Curții de Conturi.
În 2011 au fost planificate resurse din bugetul de stat pentru sănătate în valoare de 890,5 mil. lei şi au fost cheltuiţi 882 mil lei.
eco