803

Cluburile de noapte: distracţie şi riscuri

 
Cluburile de noapte devin tot mai frecvent locuri preferate de distracţie pentru tineri. Deseori, captivaţi de sticlele cu băutură și învăluiţi în fum de ţigări scumpe, aceştia nu se gândesc la securitatea vieţii lor şi la felul în care sunt protejaţi de pericole, atunci când ajung în misterioasele cluburi de noapte, alături de persoane suspecte.
  
În martie, din motive ce nu au fost făcute publice, deocamdată, într-un club de noapte din Chişinău, opt tineri s-au luat la bătaie. Unul dintre aceştia, regretatul Dan Panuș, s-a ales cu multiple lovituri la cap. Tânărul nu s-a adresat imediat medicilor. După două săptămâni, a ajuns la spital în stare de comă. Deşi a fost supus unei intervenții  chirurgicale la Spitalul de Urgență din Chişinău, starea sa a rămas extrem de gravă. Ulterior, părinții l-au transferat la o clinică din Germania, unde acesta s-a stins din viață.
 
Cazul decesului lui Dan Panuş, survenit în urma unor bătăi într-un club de noapte, a adus în actualitate mai multe întrebări fără răspuns. Sunt sau nu periculoase cluburile de noapte din Chişinău? Ce garanții există că, preferând să petreci într-un astfel de club, nu-ţi riști sănătatea sau chiar viaţa? Cine se face responsabil de altercaţii sau de alte riscuri frecvente prin cluburile de noapte?
 

Bătăușii sunt îndemnaţi să iasă afară. Dacă refuză…

Reporterul ZdG a discutat cu mai mulţi manageri ai cluburilor de noapte, încercând să identifice răspunsuri la aceste întrebări. Unul dintre interlocutori, Veaceslav, recunoaşte că, în clubul în care lucrează, la fel ca şi în alte instituţii similare, deseori se iscă conflicte între clienți. «Agenția angajată să supravegheze securitatea în incinta instituţiei noastre ne oferă agenți de pază bine instruiți, cu echipament corespunzător, astfel încât nimeni nu intră în club cu vreo armă albă sau cu oricare alte obiecte periculoase. Cât despre altercațiile propriu-zise, agenții de pază sunt obligați să mențină ordinea în interior, dar şi pe teritoriul clubului, astfel încât bătăușii sunt îndemnaţi să iasă afară. Atunci când refuză, sunt scoși cu forța. Dacă nu reuşim să-i liniştim, anunțăm poliția».
 
Am contactat şi o agenție care se ocupă de securitatea în cluburi. Sergiu Cojocari, managerul agenției de securitate «Bercut», spune că pentru a asigura securitatea în cluburile de noapte, compania implică persoane bine pregătite, care pot ameliora  situațiile de conflict, în primul rând, pe căi pașnice. Agenții de securitate sunt supuși verificărilor în fiecare seară, atunci când intră în schimb. «Deoarece prestăm servicii de securitate în cluburi destul de aglomerate, direct de la intrare, pentru a preveni accesul  unor persoane conflictuale în club, sunt plasate 3-4 persoane, la «face-control». Aceștia sunt dotați cu detectoare metalice. Ei au şi misiunea de a verifica manual fiecare persoană care intră în club, identificând obiectele pe care detectorul nu le-a putut capta. Totodată, persoanele care sunt deja în stare de ebrietate sau par suspecte  nu sunt admise în local». Întrebat ce se întâmplă atunci când apar conflicte în interiorul clubului, managerul companiei a spus că «astfel de cazuri se pot întâmpla oricând, pentru că așa sunt cluburile de noapte, unii consumă mai mult decât trebuie, alții caută mereu gâlceavă. În astfel de cazuri, în beneficiul securității tuturor clienților, sunt amplasați agenţi de pază în anumite porțiuni ale localului. Dacă cineva este în stare avansată de ebrietate, e rugat să părăsească localul. Dacă se împotrivește, este ajutat să iasă afară. Dacă nu se reuşeşte prevenirea unor conflicte, persoanele implicate sunt separate, fiind  scoase din club. Fiecare, separat, este trimis acasă cu un taxi, pentru a preveni eventualele altercaţii».
 
Potrivit unor agenţi de pază, conflictul care a avut loc în acel club de noapte, soldat cu moartea lui Dan Panuș, s-a produs pentru că în club nu se aflau angajați profesioniști, apţi să amelioreze astfel de conflicte. «Spiritele trebuiau calmate încă în interiorul discotecii, ca să nu se admită transferarea altercaţiei în afara clubului», explică aceştia.
 

Experiment ZdG în trei cluburi de noapte

Reporterul ZdG a realizat un experiment, pentru a se convinge de felul în care sunt respectate normele de prevenire a conflictelor şi de nivelul securității vieţii în cluburile de noapte. Acesta a vizitat trei cluburi din Chişinău, cu «ratinguri» diferite în rândul tinerilor, dar și cu agenți de securitate angajaţi din companii diferite.
 
Primul club a fost unul din sectorul Botanica, situat pe bd Dacia, 27. Este un club mai puțin solicitat de tineri. Cei care stăteau în rând la intrare erau verificați doar manual la prezența unor metale sau arme albe. Controlul era efectuat de o singură persoană. Ceilalţi agenţi erau la fumat, în afara localului, dând clar de înțeles că nu îi prea interesează ce se întâmplă în interior. Mulți tineri se retrăgeau din rând după ce  paznicul de la intrare le spunea ceva la ureche. Se pare că, în club, erau admise doar persoane cunoscute, de acolo ieşind doar tineri în stare avansată de ebrietate. Faza cu șoptitul la ureche am înțeles-o doar după ce agentul de securitate mi-a sugerat că pot intra doar dacă îl servesc cu băutura sa preferată.
 
Fără vreo ezitare, m-am îndreptat spre un club din apropiere, de pe bd Decebal, 2/1. Aici am constatat mai mulți agenți de securitate la intrare, și nimeni nu îmi ceru nimic ca să intru. Am fost verificat cu un detector de metale și am trecut mai departe. Surprinzător a fost faptul că nimănui nu i se cerea buletinul de identitate, în club intrând fete minore, care nici nu erau întrebate despre vârstă, nemaivorbind de prezentarea unui act de identitate. În club, agenții de securitate erau amplasați mai mult în partea din față, unele zone ale clubului fiind lipsite de prezența vreunuia dintre ei.
 
Întrebată despre securitatea persoanei în acel club de noapte, o clientă a spus: «E straniu că în club intră oricine, scopul fiind ca încăperea să pară aglomerată. Pe lângă asta, agenții de securitate nu au grijă de comportamentul persoanelor care intră mereu în conflicte sau creează probleme».
 
Am vizitat şi un club din centru, de pe strada Tricolorului. Aici, de la intrare, persoanelor  care păreau suspecte li se interzicea intrarea în club. Şi aici, însă, numeroşi adolescenţi, printre ei şi minori, erau acceptaţi fără probleme. Cât despre securitate, fiecare agent era dotat cu echipament special, la fel erau prezente detectoarele de metale. Camerele de supraveghere erau bine ascunse, în fiecare colțișor. În încăpere erau situați câte doi agenți de securitate pe fiecare latură a clubului. Într-un moment, o persoană care nu se mai ținea pe picioare a fost observată de un gardian. Acesteia i s-a cerut să părăsească clubul, fiind urcată într-un taxi și dusă acasă.
 

Cluburile de noapte sunt destul de periculoase

Am constatat că cluburile de noapte din Chişinău sunt destul de periculoase, o problemă foarte gravă fiind prezența minorilor în aceste localuri. Cu toate că majoritatea managerilor spun că nu toți au buletinul la mână, persoanele care par mai mici de vârstă ar trebui să îl poarte.
 
Cu referire la dosarul legat de decesul lui Andrei Panuș, dar şi la implicarea colaboratorilor de poliție în astfel de cazuri, MAI susţine că, «la 04 aprilie, a fost pornită cauza penală pe semnele infracţiunii prevăzute de art. 151, alin. 4, Cod penal (Vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii). În prezent sunt desfăşurate acţiuni de urmărire penală privind identificarea participanţilor la faptă şi stabilirea cauzelor decesului victimei.
 
Organul de poliţie teritorial nu a fost sesizat despre fapta în cauză la momentul comiterii acesteia, nefiind depuse plângeri sau efectuate chemări de urgenţă «902» de către victimă, rudele acesteia, proprietarul localului sau martori, ci s-a autosesizat ca urmare a preluării unor date din sursele mass-media».
 
La Mai am mai fost informaţi că nu există o evidenţă centralizată a cazurilor de altercaţii în cluburile de noapte sau în adiacentul acestora. Fiecare subdiviziune teritorială de poliţie, potrivit atribuţiilor de serviciu şi particularităţilor teritoriului administrativ deservit, efectuează analiza locurilor de comitere a faptelor ilegale pentru planificarea şi organizarea eficientă a activităţii de prevenire şi combatere a unor astfel de fenomene.
 
ZDG

0